Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njih više od 250.000

U krvavim sukobima djecu koriste kao borce, bombaše samoubojice...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo da samo kuhaju i čiste, bilo da se bore rame uz rame s ratnicima na prvim linijama, na ratištima diljem svijeta danas se nalazi 250.000 djece.

Jedan od posljednjih videa ISIS-a šokirao je svijet jer je u njemu glavni lik dječak od kojih desetak godina koji je u svoje ruke uzeo zadatak pogubljenja dva ruska državljanina.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje"

No, koliko god loše to zvučalo, djeca ratnici nisu ništa novo. Od 2000. godine, prema podacima Child Soldiers Internationala djeca ratnici sudjeluju u svakom oružanom sukobu u svijetu.

Teško je baratati konkretnim brojkama, no UNICEF procjenjuje da se radi o 250.000 djece koji su diljem svijeta na neki način upleteni u neki oružani sukob. Koristi ih se kao borce na prvoj liniji, kao bombaše samoubojice te žive štitove, dostavljače, kurire, špijune...

Mnoga od tih 250.000 djece žrtve su i seksualnog nasilja, a djevojčice su često prisiljavane u brakove. The Council on Foreign Relations tvrdi kako se djevojčice, koje su rodile djecu zapovjednicima borbenih skupina u kojima djeluju, prisiljava da ratuju s djecom u rukama.

FOTO Džihadisti fotografijama djece s oružjem preplavili Twitter

Prema podacima Human Rights Watcha, neka djeca u te oružane skupine dospijevaju otmicama ili novačenjem, dok se druga pridružuju svojevoljno vjerujući kako im je to najbolja šansa za opstanak u okrutnim uvjetima. Često ih prisiljavanju i na okrutnost prema članovima vlastitih obitelji kako bi osigurali da postanu stigmatizirani i izopćeni te da se ne bi mogli vratiti kući.

Ovo su zemlje u kojima se svakodnevno novači djecu ratnike: Afganistan, Mianmar, Srednjeafrička Republika, Čad, Kolumbija, Demokratska Republika Kongo, Indija, Irak, Filipini, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Tajland, Jemen, Sirija, Mali, Šri Lanka, Uganda, Kambodža, Liberija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene