Eksplozija automobila bombe u Kijevu (Foto: Sergei Supinsky/AFP)
Eksplozija automobila bombe u Kijevu (Foto: Sergei Supinsky/AFP)

U snažnoj eksploziji automobila bombe u središtu Kijeva, ubijen je ugledni bjeloruski novinar Pavel Sheremet.


Ugledni bjeloruski novinar, koji je zadnjih pet godina boravio u Ukrajini i kao istraživački novinar radio za on line izdanje lista Ukrayinska Pravda, ubijen je u srijedu ujutro u eksploziji automobila bombe u središtu glavnog grada Kijeva.

Pavel Sheremet vozio se u službenom automobilu vlasnika lista kada je automobil raznesen, kazao je savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Garaščenko.

Dvoje svjedoka izjavilo je da je čulo snažnu eksploziju i vidjelo kako se ona dogodila ispod automobila, koji je ostao spaljen na sredini ulice.

"U šoku sam, ne znam što reći, pitanje je časti policije da istraži ovaj slučaj", kazala je čelnica nacionalnih policijskih snaga Khatia Dekanoidze dodavši da će "osobno preuzeti istragu".

Pavel Sheremet (Foto: AFP)

Premijer Volodymyr Groysman na Facebooku je postavilo poruku: "Dan je počeo strašnim vijestima. Ugledni ukrajinski novinar Pavel Sheremet ubijen je jutros".

Osnivač Ukrayinske Pravde, Georgiy Gongadze, bio je istraživački novinar kojega su ubili prije 16 godina. Taj je incident pomogao ubrzati Narančastu revoluciju u Ukrajini.

Njegovo tijelo nađeno je dekapitirano u šumi izvan Kijeva.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko osobno je zatražio pokretanje istrage o ubojstvu Pavela Sheremeta. (Hina)