Obavijesti Video Pretražite Navigacija
barikade na granici

U Kataloniji blokirane prometnice, Puigdemont pritvoren do daljnjeg

Prosvjed u Kataloniji (Foto: Arhiva/AFP)
Prosvjed u Kataloniji (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Više desetaka osoba prepriječilo je u utorak ujutro promet na dvjema važnim katalonskim prometnicama prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, priopćio je glasnogovornik prometne službe u Kataloniji na sjeveroistoku Španjolske.

Jedna cesta nalazi se na istoku blizu granice s Francuskom, a druga na zapadu blizu granice s drugom autonomnom pokrajinom Valencijom. Prosvjednici su postavili barikadu od guma i transparente „Katalonska republika sada“ i „Sloboda političkim zatvorenicima“.

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Nosili španjolske zastave Deseci tisuća ljudi prosvjedovali na ulicama Barcelone i uzvikivali: "Ne amnestiji, ne odcjepljenju!" Carles Puigdemont (Foto: AFP) Objavljene presude Španjolski sud izdao novi uhidbeni nalog za Puigdemonta

Katalonija, španjolska pokrajina na obali Sredozemnog mora, od petka je poprište prosvjeda nakon što je istražni sudac u Madridu potvrdio proces protiv 25 katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

Puigdemont, uhićen u nedjelju u Njemačkoj na zahtjev Španjolske, u ponedjeljak je saslušan pred njemačkim istražnim sucem u sjevernom gradu Neumünsteru. On mu je odredio pritvor ondje dok njemački suci ne odluče o izručenju Španjolskoj.

Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent sazvao je za srijedu sjednicu parlamenta na kojoj bi tri stranke za nezavisnost, koje imaju većinu mjesta u parlamentu, mogle potvrditi Puigdemonta za kandidata za predsjednika vlade Katalonije. Te su tri stranke u ponedjeljak poručile da rade na načinu kako ga imenovati na tu funkciju.

On je vodio vladu Katalonije do 27. listopada, kada je u katalonskom parlamentu izglasana uspostava samostalne republike Katalonije. Španjolska vlada raspustila je tada regionalnu vladu te preuzela direktno upravljanje Katalonijom.

Španjolska vlada u ponedjeljak je poručila Torrentu da pronađe kandidata protiv kojeg se ne vodi sudski postupak. U subotu je počeo teći rok od dva mjeseca u kojem Katalonija mora dobiti novog predsjednika vlade ili će 5,5 milijuna Katalonaca na nove izbore. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene