Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijsko-slovensko-kanadski poduzetnik Walter Wolf, koji ima i hrvatsko državljanstvo, nedavno je uhićen u Kanadi u svezi s aferom Patria, priopćio je u utorak njegov bečki odvjetnik Markus Singer.


Wolf je uhićen u skladu s uhidbenim nalogom iz Slovenije, pojasnio je odvjetnik, koji tvrdi da je njegov branjenik u kritičnom zdravstvenom stanju i da su mu kardiolozi potvrdili nesposobnost za zatvor. Singer je zatražio da se u slučaju izručenja Wolf izruči Austriji.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene Slika nije dostupna Wolfov odvjetnik tvrdi da mu se u Sloveniji ne bi pošteno sudilo

Wolf je uvjeren da je austrijski uhidbeni nalog "politički motiviran" i "takozvana afera Patria" predstavlja samo "izliku" za njegov politički progon. Wolf tvrdi da se bori protiv komunizma i fašizma a da su pravne strukture u Sloveniji komunističke.

"On u aferi Patria nije nikoga podmitio i posredovao je samo u kupovini oklopnih vozila, a ne oružja, a posredovao je samo među poslovnim partnerima", poručio je njegov odvjetnik.

Wolf najavio tužbe

Sudski proces u slučaju Patria u Sloveniji završio je u lipnju 2013. presudom bivšem predsjedniku vlade Janezu Janši na kaznu zatvora od dvije godine. Janša je osuđen zbog mita u 278 milijuna eura vrijednom poslu obavljenom 2006. godine, u njegovu prvom mandatu. Wolf, danas 76-godišnjak, također je bio optužen, ali iz zdravstvenih razloga nije sudjelovao na suđenju. Sud u Ljubljani nato je za njim raspisao uhidbeni nalog.

Na sličnom suđenju u Beču 2013. na tri godine zatvora osuđen je lobist Hans-Wolfgang Riedl zbog mita i utaje poreza. Wolf je bio optužen da je s Riedlom činio zločinačku organizaciju.

Županijski sud u Karlovcu je 2008. poduzetnika Waltera Wolfa proglasio krivim da je kao vlasnik Karlovačke industrije obuće (KIO) poticao na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u "slučaju KIO". Karlovački sud teretio je Wolfa za prisvajanje 20 tisuća eura dobivenih od prodaje nekretnine KIO-a u Valjevu.

Vrhovni sud je prije dvije godine ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje. Wolf se od tada nije pojavio na karlovačkom sudu.

Walter Wolf rođen je 1939. u Grazu kao dijete Nijemca i Slovenke. Dio djetinjstva proveo je u Mariboru. 1960. odselio je u Kanadu, gdje se obogatio poslovima s naftom. Sredinom 70-ih godina postao je poznat sa svojim timom u Formuli 1 "Walter Wolf Racing". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook