Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Monsunske kiše

VIDEO Razorne poplave u SAD-u: Tisuću ljudi zarobljeno u Dolini smrti, park privremeno zatvoren

Poplave izazvane gotovo rekordnim oborinama u petak nad jednim od najtoplijih i najsuših mjesta na kugli zemaljskoj blokirale su skoro 1000 osoba u kalifornijskom nacionalnom parku Dolina smrti te je on zbog toga privremeno zatvoren, rekli su službenici parka.

Oko 60 automobila koji pripadaju posjetiteljima parka i osoblju bilo je zatrpano nanosima u povijesnom luksuznom hotelu blizu sjedišta parka u Furnace Creeku, oazi blizu granice s Nevadom, priopćili su iz parka.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Poplava je također nanijela kontejnere sa smećem na parkirane automobile, pobacala aute jedne na druge i poplavila mnoge objekte, neke hotelske sobe i urede, rečeno je.

Nisu prijavljene ozljede. Oko 500 posjetitelja i 500 članova osoblja parka nisu mogli napustiti park jer su sve ceste koje vode iz Doline smrti bile zatvorene.

U kalifornijskoj Dolini smrti zbog poplava blokirano 1000 osoba - 3 U kalifornijskoj Dolini smrti zbog poplava blokirano 1000 osoba - 2 (Foto: Afp)

Prosjek padalina u parku godišnje je 55.88 mm, zbog čega je to mjesto najsuše u Sjevernoj Americi. Furnace Creek drži rekord za najvišu ikad zabilježenu temperaturu na Zemlji, 56.7 stupnjeva Celzijusa, rekao je Wines.

Poplave uzrokovane monsunskim kišama sastavni su dio ekologije Doline smrti i pojavljuju se negdje u parku gotovo svake godine, neprestano izrezujući i preoblikujući dramatični kanjonski krajolik.

No takva poplava koja se dogodila u petak posljednji put je pogodila Dolinu smrti 2004. godine, uzrokovala zatvaranje svih cesta, usmrtila dvije osobe čija su vozila odnesena, prema Winesu.

U kalifornijskoj Dolini smrti zbog poplava blokirano 1000 osoba - 3 U kalifornijskoj Dolini smrti zbog poplava blokirano 1000 osoba - 1 (Foto: Afp)

Američka služba za parkove rekla je da se uskoro ne očekuju daljnje monsunske kiše, no da su dodatni pljuskovi u prognozi narednih dana.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene