Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema zaustavljanje krvoprolića

U Kairu počinje islamski summit o Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici islamskih zemalja zatražit će da se pregovorima okonča sirijski građanski rat na summitu u Kairu koji počinje u srijedu, a koji će gurnuti novog egipatskog islamističkog predsjednika u središte pozornosti u vrijeme političkih i gospodarskih turbulencija u zemlji.

Na dvodnevni summit, čija je glavna tema zaustavljanje krvoprolića u Siriji, dolazi i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad što je signal da počinje zatopljenje odnosa između Irana i Egipta nakon 34 godine bez diplomatskih odnosa. Odnosi između dviju država prekinuti su nakon iranske islamske revolucije 1979.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

>> 'Međunarodna zajednica je iznevjerila Sirijce'

Prvi dolazak nekog iranskog predsjednika na egipatsko tlo nakon više od 30 godina uslijedio je nakon posjeta egipatskog predsjednika Mohameda Mursija Teheranu 30. kolovoza 2012., gdje je nazočio summitu Pokreta nesvrstanih.

Ahmadinedžad je jedan od posljednjih saveznika sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

U izjavi koje su sastavili ministri vanjskih poslova 56 zemalja članica Organizacije islamske suradnje (OIC), a koju je Reuters dobio na uvid, Asadova vlada se okrivljuje za veći dio krvoprolića i upućuje joj se poziv da otvori pregovore o političkoj tranziciji.

Također se pruža potpora oporbenoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji koju se poziva da ubrza sastavljanje prijelazne vlade, kako bi "bila spremna u potpunosti preuzeti odgovornost do završetka procesa željene političke promjene".

Nacrt izjave, na koju se mogu podnijeti amandmani na summitu, također odbija vanjsku intervenciju u Siriji.

"Pozivamo sirijski režim da pokaže mudrost i pokrene ozbiljni dijalog među nacionalnom koalicijom sirijske revolucije, oporbenim snagama i predstavnicima sirijske vlade predanima političkoj preobrazbi u Siriji...", navodi se u izjavi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene