Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki senator McCain

'Međunarodna zajednica je iznevjerila Sirijce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna je zajednica iznevjerila sirijski narod, što otvara mogućnost stvaranja nove generacije esktremista, ocijenio je na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu američki senator John McCain.

'Možemo se stidjeti što nismo pomogli sirijskom narodu, i strahovati da taj sukob stvara novu generaciju ekstremista. Mladi ljudi koji odrastaju u izbjegličkim logorima htjet će se osvetiti međunarodnoj zajednici koja nije pomogla kad su pomoć trebali', rekao je.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu drži kako se Hladni rat nastavlja u Vijeću sigurnosti UN-a što sprječava rješavanje sirijskog sukoba.

'Ne slažemo se o raznim stvarima, ali moramo se složiti o nužnosti humanitarnog pristupa u Siriju, te o nedopustivosti nekritičnog bombardiranja gradova', rekao je i upozorio svijet na sličnost s ponašanjem međunarodne zajednice 'koja je samo gledala događaje u Bosni i Hercegovini'.

>>
Nakon navodne intervencije Izraela u Siriji, Iran je nervozan

'Vrijeme je da međunarodna zajednica ponovno ocijeni što se u Siriji događa', rekao je i podsjetio da se lani glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon išao u Srebrenicu ispričati za nedjelotvornost međunarodne zajednice te da bi se to moglo ponoviti.

Američki predsjednik Barack Obama u kolovozu prošle godine upozorio je sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada da bi kemijsko i biološko oružje bilo 'crvena linija' koju ne smije prijeći. 'Nažalost', rekao je McCain, 'Bashar je to shvatio kao zeleno svjetlo za sve što je ispod toga'.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi rekao je da je Iran spreman sudjelovati u rješavanju sirijskoga sukoba da se ne bi prelio preko granica. 'Što ga prije riješimo, to bolje. Inače, prelije li se, taj će plamen spaliti, kako se to kod nas kaže, 'zajedno i mokro i suho', rekao je na debati o stanju u Siriji i Maliju kojom je završena 49. Münchenska sigurnosna konferencija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Slika nije dostupna Objavio na Twitteru Trump zadržava sankcije Moskvi do rješenja kriza u Ukrajini i Siriji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene