Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važna uloga u obrani suvereniteta'

U jeku sukoba s Japanom Kina u službu uvela prvi nosač aviona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u utorak objavila da je u aktivnu službu uvela svoj prvi nosač zrakoplova, u prilikama snažnih napetosti zbog teritorijalnog spora s Japanom u Istočnome kineskom moru.

'Jutros je prvi kineski nosač zrakoplova Liaoning službeno uveden u aktivnu službu', ističe se u priopćenju kineskog ministarstva obrane koje je objavilo da je brod, koji je nedovršen kupljen u Ukrajini, nazvan po pokrajini na sjeveroistoku Kine.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić i Hrvoje Krešić Otkrio i kad stižu Rafalei Ministar obrane Ivan Anušić o vojnom roku: "Bit će tri mjeseca. Oni koji završe obuku u cijelosti imat će benefite" Ilustracija bildanje snaga Vučić najavio jačanje vojske i novo oružje: "Ubrzano na tome radimo"

Taj će nosač omogućiti Kini da 'poveća borbenu sposobnost svoje ratne mornarice i poboljša svoju obrambenu sposobnost', dodaje ministarstvo.

Brod će 'imati važnu ulogu u obrani državnog suvereniteta', ističe se.

>> Japan otjerao tajvanske brodove vodenim topovima

Taj nosač koji se zvao 'Varjag', a bio je namijenjen sovjetskoj ratnoj mornarici, godinama se dovršavao u brodogradilištu u Dalianu, u pokrajini Liaoningu.

Taj admiralski brod, simbol pomorskih težnja Pekinga, prvi put je isplovio u kolovozu 2011. Zatim je izveo desetak pokusnih zadaća na moru.

Kako navode neovisni stručnjaci, Pekingu će ipak trebati više godina da stekne potpuno operativne pomorsko-zračne snage. Usto smatraju da je Kina, a da to nije objavila, već počela program gradnje jednog, a možda i dvaju nosača zrakoplova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene