Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve ih pogasili

U Japanu radi još samo jedan nuklearni reaktor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tamo je jedan od 54 nuklearna reaktora u Japanu radio u ponedjeljak, pošto je radi održavanja zaustavljen predzadnji reaktor koji je još bio u pogonu godinu dana nakon nesreće u Fukushimi.

Tokyo Electric Power (Tepco) ugasio je šesti reaktor u Kashiwazaki-Kariwi, najvećoj japanskoj nuklearnoj centrali u prefekturi Niigati, na obali Japanskog mora, na sjeveru zemlje. Tepco, operater centrale Fukushime Daiichi oštećene u potresu i tsunamiju 11. ožujka 2011., nema više nijedan aktivan reaktor.

Samo Hokkaido Electric Power, jedna od devet domaćih tvrtka koje proizvode nuklearnu električnu energiju u Japanu, u ponedjeljak je i dalje eksploatirala reaktor na otoku Hokaidu, na krajnjem sjeveru. No i on se treba ugasiti početkom svibnja. Nakon potresa i tsunamija koji su pogodili Japan, centralu u Fukushimi je zapljusnuo val visok 14 metara, zbog čega je petnaestak reaktora u centralama na sjeveroistoku zemlje odmah ugašeno, a zatim i dva rizična reaktora u Hamaoki, u središtu.

Pročitajte i ovo Tonči Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju TONČI TADIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, stručnjak objašnjava je li to opasno Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean UN dao zeleno svjetlo U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, susjedi uznemireni

>> Heroji Fukushime žive bijedno, kao na cesti

Svi ostali reaktori koji su bili ugašeni radi održavanja ili nakon potresa, neće se puštati u pogon sve dok ne prođu sigurnosne provjere, takozvane stres-testove, napose za slučaj prirodnih nepogoda, i dok ne dobiju odobrenje mjesnih vlasti, što usporava uobičajenu proceduru. S obzirom da se bliži ljeto, kada potrošnja u Japanu naglo raste zbog masovne uporabe klimatizacijskih uređaja, elektrokompanijama je posao dodatno otežan.

Kako bi nadomjestile gotovo potpuni nedostatak nuklearne energije, koja je do nesreće u Fukushimi bila zastupljena s gotovo 30 posto u ukupnoj proizvodnji, operateri su morali znatno povećati uvoz nafte i prirodnog tekućeg plina za rad termoelektrana. Japanske građane i poduzeća redovito se poziva da smanje potrošnju struje kako bi se spriječilo preveliko opterećenje mreže. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene