Više od 450 vatrogasaca i 23 kanadera mobilizirano je u Grčkoj za borbu protiv požara, dok jedan bijesni na otoku Elafonisos i dva oko grada Marathona blizu Atene

Galerija


Velike vrućine popraćene vjetrom uzrokovale su mnogobrojne požare diljem Grčke koja je pogođena novim toplinskim valom. Najveći problem stvaraju požari koji su izbili na slabije pristupačnim terenima zbog čega je pristup vatrogascima otežan.

Vezani članci Kanader ispušta vodu (Foto: Dnevnik.hr) Bespilotne letjelice, kamere, avioni...: Posjetili smo zapovjedni centar za borbu protiv požara u Hrvatskoj Građani traže osvježenje od vrućina na fontanama (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell) "Žega bez daška vjetra": Hrvatska vrije na rekordno visokim temperaturama, za ove je gradove izdan crveni meteoalarm

Na teren su poslani i kanaderi koji su pomogli staviti pod kontrolu ili potpuno ugasiti većinu od čak pedesetak požara koji su izbili tijekom dana.

Jedan kamp i jedan hotel su evakuirani na otoku Elafonisos kao i jedno ljetovalište blizu Marathona, naglasila je službena agencija ANA. Marathon se nalazi blizu ljetovališta Mati gdje su 2018. u najgorem požaru u Grčkoj stradale 102 osobe.

Vremenska prognoza nije naklonjena vatrogascima kojih je na terenu više od 450 pa se tako predviđa da će temperature porasti do 40 stupnjeva u nekim regijama gdje se također previđaju i jaki vjetrovi.

U petak je šef civilne zaštite Nikos Haradalias rekao da je prvi puta nakon 2012. Grčka suočena s tom opasnom kombinacijom velikih vrućina, jakih vjetrova i suše.