Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazala analiza

SIRIJA I IRAK Džihadisti dolaze iz 86 zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj džihadističkih boraca u Siriji i Iraku u posljednjih se godinu i pol udvostručio i sad ih je ondje najmanje 27.000, izvijestio je u utorak institut specijaliziran za analizu obavještajnih podataka.

'Fenomen stranih džihadista u Siriji i Iraku uistinu je svjetski', stoji u priopćenju grupe Soufan sa sjedištem u New Yorku. U tim dvjema zemljama trenutačno se nalazi između 27.000 i 31.000 stranih džihadista porijekom iz 86 zemalja.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

'Brojka se više nego udvostručila od posljednjeg istraživanja grupe provedenog 2014. kada ih je evidentirano 12.000, unatoč međunarodnim naporima da se priljev stranih militanata koji putuju u Siriju smanji', stoji u priopćenju.

'Uspjeh IS-a nadilazi snove svih ostalih terorističkih grupa koje se sada čine staromodnima, primjerice Al-Kaide. IS je potaknuo desetke tisuća džihadista da im se pridruže', ističe Soufan.

NOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA U SIRIJI Tko je ubio sirijske vojnike?

Iz zemalja zapadne Europe stiže sve više simpatizera IS-a, dosad ih je došlo ukupno 5.000, među kojima je 1.700 Francuza. S Bliskog ih je istoka stiglo 8.240, među kojima je 2.500 Saudijaca, 8.000 ih je iz zemalja Magreba, a najviše ih je stiglo iz Tunisa - čak 6.000.

Broj boraca iz Rusije i zemalja središnje Azije povećao se za 300 posto, na 4.700, među kojima je 2.400 ruskih državljana. U Irak i Siriju stiglo je i oko 2.100 Turaka. Podaci se temelje na informacijama koje su prikupile vlade, međunarodne organizacije i instituti koje se bave istraživanjem podataka.

Po podacima grupe Soufan između 20 i 30 posto stranih džihadista vraća se u zemlje iz kojih su došli, a ondje je sve više terorističkih napada. IS je preuzeo odgovornost za prošlomjesečne napade u Francuskoj gdje je ubijeno 130 ljudi i za nekoliko napada u Tunisu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene