Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni zakon

Francuska: Klijentima prostitutki 1500 eura kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici su glasali za ukidanje odredbe kojom se kažnjavaju prostitutke za pasivno poticanje na seks.

Francuski zastupnici prihvatili su u petak navečer članak zakona o kažnjavanju klijenata prostitucije, koji dio javnosti osporava tvrdeći da je kontraproduktivan, prenose agencije u subotu.

Zastupnici su izglasali najsporniju odredbu o kažnjavanju klijenata globom od 1.500 eura, a cjelovit tekst zakona treba biti prihvaćen 4. prosinca.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

U slučaju ponavljanja dijela prijestupnik će biti kažnjen s 3.750 eura novčane kazne, stoji u prihvaćenoj odredbi koja kao alternativu predviđa 'tečaj senzibilizacije u borbi protiv kupnje seksualnih usluga'.

Francuski zastupnici o kažnjavanju klijenata prostitucije

Unatoč protivljenju dvoje zastupnika UMP-a (oporbena desnica), zastupnici su glasali za ukidanje odredbe kojom se kažnjavaju prostitutke za pasivno poticanje na seks.

Također su izglasali mjere društvene potpore prostitutkama koje žele napustiti posao što će se financirati iz fonda od 20 milijuna eura na godinu.

Strankinje, a prema procjenama one čine između 80 i 90 posto svih prostitutki u Franucskoj, moći će na temelju tih mjera dobiti šestomjesečnu dozvolu boravka s mogućnošću produljenja.

Usvojena je i odredba zakona kojom se pooštravaju kazne za nasilje, seksualno nasilje ili silovanje prostitutki koje će se smatrati 'ranjivim osobama' kao što su sada osobe s invaliditetom ili trudnice.

Na početku rasprave u petak, zastupnica socijalista Maud Olivier osudila je licemjerje protivnika zakonskog prijedloga. 'Zar je samo jedna prostitutka koja radi po slobodnom izboru dovoljna da bi se ropstvo niza drugih prikazalo kao prihvatljivo', ironizirala je i zapitala 'Što je glamurozno u 10 do 15 penetracija na dan na koje su, iz ekonomskih razloga, primorane prostitutke?.

'Reći da žene imaju pravo prodavati se, znači prikriti činjenicu da ih muškarci imaju pravo kupovati', rekla je Olivier i naglasila 'da novac klijenata hrani prostituciju'.

Velik dio zastupnika desnog centra suzdržao se od glasovanja. Pred zgradom Narodne skupštine prosvjedovale su prostitutke na poziv Sindikata seksualnog rada (Strass) i feminističkih udruga. 'Spavate s nama, a glasate protiv nas. Ne, ne i ne kažnjavanju', poručivale su transparentima prostitutke koje strahuju da će im zakon smanjiti prihod i gurnuti ih još dublje u skrivene zone gdje će biti izloženije nasilju.

U Francuskoj gdje se jedva stišala podjela izazvana legalizacijom homoseksualnih brakova, zakonski prijedlog za kažnjavanje klijenata prostitucije opet je podijelio javnost.

Peticiju protiv kažnjavanja potpisale su brojne francuske slavne ličnosti, među kojima glumica Catherine Deneuve i pjevač Charles Aznavour, sineast Claud Lanzmann i bivši socijalistički ministar kulture Jack Lang.

Prema anketi kažnjavanju klijenata usprotivila se i većina Francuza, njih 68 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene