Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela rasprava

Korisnici prostitucije plaćat će kaznu od 1.500 eura do 3.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski zastupnici počeli su raspravu o kažnjavanju korisnika prostitucije no predložene mjere osporavaju mnogi, a među njima i poznate osobe te je novi zakonski prijedlog, nakon rasprava o istospolnom braku, ponovno podijelio tu zemlju.

Predlagatelji zakona žele s 1.500 eura novčano kazniti korisnika usluge prostitutke, a u slučaju ponavljanja morao bi platiti dvostruku svotu. Prijedlog predviđa i obvezan tečaj 'senzibiliziranja' klijenta o prostituciji po uzoru na predavanja koje su dužni pohađati alkoholizirani vozači uhvaćeni u prometnom prekršaju.

U Francuskoj, gdje su prve javne kuće bile legalizirane 1804., a zatvorene su prije gotovo 70 godina, prostitucija nije protuzakonita, ali podvođenje i nagovaranje na prostituciju jest, piše agencija AFP.

Tako od 2003., prostitutke više nemaju pravo svoje usluge nuditi na vidljiv način, pa čak ni samim pasivnim stajanjem na pločniku. Na zahtjev samih prostitutki, koje je takva odredba primorala da se maknu s ulice i skriju u zone teško dostupne što njihov posao čini još opasnijim, nacrt zakona predlaže ukidanje kazne za nagovaranje na spolni čin.

Konačno, zakon predlaže i mjere društvene potpore za prostitutke koje žele izaći iz posla. Jedna od takvih mjera je dodjela dozvole boravka u trajanju od šest mjeseci, s mogućnošću produljenja, za strane državljanke. Procjene govore da se prostitucijom u Francuskoj bavi više od 20.000 žena, a prema nekim podacima do 40.000, prenosi BBC, ali većina njih su strankinje.

No u zemlji u kojoj se jedva stišala podjela izazvana legalizacijom homoseksualnih brakova, zakonski prijedlog za kažnjavanje, odnosno nekažnjavanje klijenata prostitucije opet je podijelio javnost.

O novom zakonskom prijedlogu polemizira se, a peticiju 'protiv' potpisale su brojne francuske slavne ličnosti, među kojima glumica Catherine Deneuve i pjevač Charles Aznavour, sineast Claud Lanzmann i bivši socijalistički ministar kulture Jack Lang.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Sporni zakon Francuska: Klijentima prostitutki 1500 eura kazne

'Ili ćeš prodavati drogu ili tijelo ako želiš toliko novaca!'

Potpisnici su zatražili raspravu o tom pitanju, a pjevač Antoine osporava informaciju prema kojoj čak 90 posto prostitutki u Francuskoj radi pod prisilom.

Zakonskom prijedlogu kažnjavanja klijenata usprotivila se i većina Francuza, njih 68 posto, prema anketi CSA za BFMTV, piše AFP.

Tekst o kojem su zastupnici počeli raspravljati u petak, treba biti prihvaćen 4. prosinca, izaziva podjele i u parlamentu. Predlagateljica zakona je zastupnica socijalista Maud Olivier koja ističe da je 'prostitucija nasilje nad ženama'. No neki njezini kolege socijalisti navode da su od samih prostitutki i udruga koje im pomažu, primjerice Liječnika bez granica, upozoreni da bi novi zakon mogao prostituciju gurnuti još dublje u tajnost i time povećati opasnost od nasilja.

Zeleni su se izjasnili da će glasovati protiv jer ocjenjuju da zakon 'ništa ne riješava' i ne luči jasno prostitutke 'žrtve kriminalnih mreža' od 'neovisnih' djelatnica.

Neke prostitutke strahuju da će im zakon smanjiti prihode. Priscilia, platinasta plavuša od 40-ak godina koja radi u Parizu, tvrdi da je 'već izgubila 80 posto prihoda' jer se klijenti više ne usude dolaziti.

Nasuprot njoj, novi zakon podupire bivša prostitutka Rosen Hicher, danas aktivistica, koja tvrdi da je kažnjavanje klijenata jedini način da se prostituciji stane na kraj, piše BBC.

'Zlo treba sasijeći u korijenu', kaže Hicher i objašnjava 'Prostituciju živom održavaju klijenti i jedini način da se ona smanji - jer mentalitet treba evoluirat i za to treba vremena - jedini način da se zaustavi jest kazniti klijenta'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene