Migranti u Egejskom moru, ilustracija
Migranti u Egejskom moru, ilustracija Foto: Afp

Najmanje 11 ljudi, među kojima osmero djece, utopilo se u subotu kada je kod turske obale potonuo čamac s migrantima, javila je državna novinska agencija Anadolija.


 

Vezani članci Migranti, ilustracija Tragedija u BiH: U Zenici ubijen migrant, policija traga za bijelim kombijem Migranti, ilustracija Migranti štrajkaju glađu u BiH, vlasti su bez rješenja ''To je u budućnosti neodrživo''

Čamac s migrantima potonuo je u Egejskome moru blizu Cesmea, ljetovališta na zapadu Turske, nasuprot grčkog otoka Hiosa, javila je državna novinska agencija Anadolija. Najmanje 11 ljudi, među koijima je osmero djece, utopilo se, a agencija dodaje da je osmero ljudi spašeno iz mora. Zasad se ne zna nacionalnost žrtava.

Nesreća se dogodila nekoliko sati nakon potonuća drugog plovila s migrantima u Jonskom moru, blizu grčkog otoka Paksija u kojemu je život izgubilo najmanje 12 ljudi.

Turska koja je primila oko 4 milijuna migranata i izbjeglica, uglavnom Sirijaca, važna je tranzitna zemlja za one koji bježe pred sukobima i žele se domoći Europe, uglavnom preko Grčke.

Migracijski ugovor koji su u ožujku 2016. potpisale Ankara i Europska unija ne bi li zaustavile prijelaz migranta Egejskim morem, znatno je smanjio broj dolazaka na pet otoka najbližih Turskoj. (Hina)