Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglasili odcjepljenje

U Donjecku izvanredno stanje, Rusija spremna za dijalog s Porošenkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lavrov je izrazio nadu da će Porošenko učiniti sve kako bi spriječio ekstremiste u Ukrajini da preuzmu glavnu riječ.

Rusija je spremna za dijalog s Petrom Porošenkom koji će postati novi ukrajinski predsjednik, najavio je u ponedjeljak u Moskvi šef diplomacije Sergej Lavrov i pozvao na okončanje protuteroističke operacije na istoku Ukrajine gdje su proruski pobunjenici proglasili odcjepljenje i izvanredno stanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je Slika nije dostupna Ograničena autonomija Ukrajinski parlament usvojio Zakon kojim pobunjenicima u Donbasu nude poseban status

Ponovio je riječi svoga predsjednika Vladimia Putina da je Moskva spremna za iskreni dijalog s Kijevom oko istoka Ukrajine. "Kao što je predsjednik (Putin) rekao više puta, spremni smo za dijalog s predstavnicima Kijeva, spremni smo za dijalog s Petrom Porošenkom", rekao je Lavrov, prenosi Reuters.

Naglasio je da bi operacija ukrajinskih vlasti protiv proruskih separatista na istoku Ukrrajine bila "kolosalna pogreška". Lavrov je nadalje izrazio nadu da će Porošenko učiniti sve kako bi spriječio ekstremiste u Ukrajini da preuzmu glavnu riječ.

Porošenko proglasio pobjedu i najavio prozapadnu orijentaciju

U dvjema istočnim ukrajinskim pokrajinama Donjeck i Luhansk proruske snage proglasile su "neovisne republike" nakon nedavnih referenduma o odcjepljenju od Ukrajine i ujedinile se u "Novu Rusiju" i nisu dopustile održavanje predsjedničkih izbora.

U tim regijama živi oko pet milijuna Izbora nije bilo ni na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala u ožujku i gdje bi pravo glasa imalo još 1,8 milijuna birača.

Lavrov nije izravno dovodio u pitanje legitimnost izbora na kojima nisu sudjelovali milijuni birača s istoka, ali je ostavio otvorena vrata za takvu kritiku rekavši da kampanja nije "probekla bez problema". "Mnogo je kandidata moralo odustati, neki su se fizički bojali za svoje živote jer su primali prijetnje", rekao je Lavrov.

Ukrajinski separatisti proglasili izvanredno stanje

Separatisti u istočnoj Ukrajini proglasili su u ponedjeljak izvanredno stanje nakon što su preliminarni rezultati ukrajinskih predsjedničkih izbora održanih u nedjelju pokazali da je milijarder Petro Porošenko na njima pobijedio u prvom krugu osvojivši 54 posto glasova.

Čelnik samoproglašene "narodne republike" Donjeck, Denis Pušilin objavio je izvanredno stanje u intervjuu za ruske medije objavivši to i na svome Twitter profilu.

"Glavni je zadatak sada čišćenje teritorija ove republike od ukrajinske vojske", rekao je Pušilin ruskoj državnoj agenciji Itar-Tass. U ponedjeljak je zatvorena zračna luka u Donjecku pošto su u nju ušli naoružani separatisti, javili su lokalni mediji.

Porošenko je osvojio 53,7 posto glasova na nedjeljnim izborima, objavilo je središnje izborno povjerenstvo nakon prebrojanih 55,75 posto glasova birača. Tako je proeuropski orijentirani ukrajinski poslovni čovjek, poznat po nadimku "kralj čokolade", uvjerljivim rezultatom pobijedio svoju glavnu konkurenticu Juliju Timošenko, koja je osvojila oko 13 posto glasova.

Na nedjeljne predsjedničke izbore u Ukrajini izišlo je, po riječima dužnosnika zaduženih za izbore, oko 60 posto birača, no biračka mjesta u odmetnutim regijama Donjecka i Luhanska uglavnom su ostala zatvorena.

Porošenko je najavio nakon izbora kako će nastaviti prozapadnu politiku u Ukrajini te da će se vojna operacija protiv proruskih separatista nastaviti. Također je obećao da će njegov prvi potez kao predsjednika biti odlazak na pobunjeni istok, a najavio je i da će zatražiti sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pušilin je sa svoje strane pak ustvrdio da dijalog s Porošenkom može malo toga donijeti jer su ljudi u Donjecku bili protiv svih kandidata, a bilo ih je 21, na nedjeljnim izborima. "Nitko od njih nije osudio kriminalne naloge kijevskih vlasti rezultat kojih je da se nastavlja stradanje civila", rekao je pobunjeni čelnik. U vojnoj akciji pokrenutoj početkom travnja do sada je poginulo oko 100 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene