Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, jedan od najistaknutijih revolucionara suvremene arhitekture, umro je u srijedu navečer u Rio de Janeiru u dobi od 104 godine, priopćeno je iz bolnice Samaritano de Rio u kojoj se liječio posljednjih mjesec dana od oboljenja bubrega i upale pluća.


Niemeyerova karijera počela je tridesetih godina 20. stoljeća i protegnula se kroz devet desetljeća. Među njegovim prepoznatljivim zgradama od stakla i svijetlog betona su zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku, sjedište komunističke stranke u Parizu i katolička katedrala u Brasiliji za koju je 1988. dobio nagradu za arhitekturu Pritzker koju se smatra i 'Nobelovom nagradom za arhitekturu'.

Vezani članci Policija, ilustracija Preminuo jedan od dječaka koji su teško ozlijeđeni početkom lipnja: Vozili se bez kaciga i sudarili s traktorom koji ih je pregazio Policijska sirena, ilustracija Policija pronašla tijelo kod pristaništa na Dravi, blizu mjesta na kojem je nestao kanuist

Katedrala je jedna od desetaka javnih zgrada koje je projektirao za brazilsku prijestolnicu Brasiliju, izgrađenu 1960. godine po projektima urbanista Lucia Coste, Oscara Niemeyera i pejsažnog arhitekta Roberta Burlea Marxa. Jurij Gagarin, ruski kozmonaut i prvi čovjek u svemiru, nakon što je 1961. preletio Niemeyerove zgrade Kongresa, futurističku predsjedničku palaču i ministarstva u Brasiliji izjavio je da je 'dojam poput dolaska na drugi planet'.

>> Arhitekt Niemeyer predstavio projekt 'Peleove kuće'

U svom gradu Rio de Janeiru Niemeyer je, među ostalim, projektirao i 'Sambadrom', stadion za karnevalske parade, no javne zgrade Brasilije smatraju se njegovim najmonumentalnijim ostvarenjem.

Niemeyer je postao nacionalna ikona Brazila poput pionira Bossa Nove Toma Jobima i nogometne legende Pelea.

Njegov se rad cijeni radi inovativnog korištenja svijetla i prostora, eksperimentiranja s estetikom armirano-betonskih konstrukcija i njegovog, kako je rekao, stila 'arhitektonske invencije' koji je proizveo zgrade koje sliče na apstraktne skulpture.

Oscar Niemeyer Soares Filho rođen je u Rio de Janeiru 15. prosinca 1907. u građanskoj obitelji njemačkog, portugalskog i arapskog porijekla, politički je bio uvjereni komunist a u u svom stanu nad Copacabanom radio je gotovo do samog kraja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook