Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, jedan od najistaknutijih revolucionara suvremene arhitekture, umro je u srijedu navečer u Rio de Janeiru u dobi od 104 godine, priopćeno je iz bolnice Samaritano de Rio u kojoj se liječio posljednjih mjesec dana od oboljenja bubrega i upale pluća.


Niemeyerova karijera počela je tridesetih godina 20. stoljeća i protegnula se kroz devet desetljeća. Među njegovim prepoznatljivim zgradama od stakla i svijetlog betona su zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku, sjedište komunističke stranke u Parizu i katolička katedrala u Brasiliji za koju je 1988. dobio nagradu za arhitekturu Pritzker koju se smatra i 'Nobelovom nagradom za arhitekturu'.

Vezani članci J. Michael Mendel (Foto: IMDB) Veliki gubitak svijeta slavnih: Poznati producent omiljene serije preminuo u 54. godini Splitski zatvor na BIlicama (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Otkriven nalaz obdukcije mladića koji je preminuo u splitskoj bolnici nakon što je u komi primljen iz zatvora: ''Riječ je o smrti nastaloj zbog straha"

Katedrala je jedna od desetaka javnih zgrada koje je projektirao za brazilsku prijestolnicu Brasiliju, izgrađenu 1960. godine po projektima urbanista Lucia Coste, Oscara Niemeyera i pejsažnog arhitekta Roberta Burlea Marxa. Jurij Gagarin, ruski kozmonaut i prvi čovjek u svemiru, nakon što je 1961. preletio Niemeyerove zgrade Kongresa, futurističku predsjedničku palaču i ministarstva u Brasiliji izjavio je da je 'dojam poput dolaska na drugi planet'.

>> Arhitekt Niemeyer predstavio projekt 'Peleove kuće'

U svom gradu Rio de Janeiru Niemeyer je, među ostalim, projektirao i 'Sambadrom', stadion za karnevalske parade, no javne zgrade Brasilije smatraju se njegovim najmonumentalnijim ostvarenjem.

Niemeyer je postao nacionalna ikona Brazila poput pionira Bossa Nove Toma Jobima i nogometne legende Pelea.

Njegov se rad cijeni radi inovativnog korištenja svijetla i prostora, eksperimentiranja s estetikom armirano-betonskih konstrukcija i njegovog, kako je rekao, stila 'arhitektonske invencije' koji je proizveo zgrade koje sliče na apstraktne skulpture.

Oscar Niemeyer Soares Filho rođen je u Rio de Janeiru 15. prosinca 1907. u građanskoj obitelji njemačkog, portugalskog i arapskog porijekla, politički je bio uvjereni komunist a u u svom stanu nad Copacabanom radio je gotovo do samog kraja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook