Svjetski politički čelnici, utjecajni gospodarstvenici i predstavnici brojnih nevladinih organizacija okupljaju se u švicarskom gradu Davosu na 50. Svjetskom gospodarskom forumu. Američki predsjednik Trump i aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg među glavnim su zvijezdama Foruma.

Galerija


Aktivisti za zaštitu okoliša jasno su poručili sudionicima Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu da žele akciju. Prema mondenom švicarskom skijalištu planinskim stazama marširaju stotine prosvjednika. Policija je pješacima zatvorila pristupne ceste. Za sigurnost oko 3000 sudionika Foruma brinut će i do 5000 vojnika i policajaca.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović u Davosu: "Inicijativa triju mora važna je za Hrvatsku" Donald Trump u Davosu Trump u Davosu poručio da je vrijeme za optimizam i potpisao Inicijativu za sadnju bilijun stabala

''Organizacija osiguranja je posebno usmjerena na predsjednika SAD-a pa je potrebno uložiti mnogo veći napor'', kazao je regionalni policijski zapovjednik Walter Schlegel.

Američki predsjednik Trump, koji negira klimatske promjene, i 17-godišnja aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg među glavnim su zvijezdama Foruma, a govore će održati u samo sat vremena razlike.

Fasade zgrada zato su obljepljene ekološkim porukama, a u grad dolaze i brojni prosvjednici kako bi gospodarstvenicima poručili da ispred profita mora biti očuvanje planeta.

Na raspravama i hrvatska delegacija

Na tri rasprave će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, a imat će i niz bilateralnih susreta. ''Brojni susreti s nizom državnika, nizom predstavnika najvećih svjetskih kompanija. To je mjesto na kojem, evo već četvrtu godinu za redom, radimo u interesu Hrvatske, stvaramo kontakte i jačamo naš međunarodni položaj, a pogotovo sad kad smo predsjedavajući Vijeća'', poručio je Plenković.

Uoči početka Foruma, MMF je objavio svoju novu ekonomsku prognozu. ''Predviđamo skromni oporavak rasta i povećanje s 2,9 posto u 2019. godini na 3,3 posto u 2020. i 3,4 posto u 2021. godini'', otkrila je glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath.

Britanska nevladina humanitarna organizacija Oxfam upozorava da se globalno jaz između bogataša i sirotinje povećava. ''Prošle godine milijarderi su imali više bogatstva nego 4,6 milijardi ljudi na zemlji. To treba usporediti s činjenicom da 50 posto svjetske populacije živi u siromaštvu'', kazala je Amirabh Behar iz Oxfama.

A prema podacima uglednog američkog časopisa Forbes na svijetu su 2 153 milijardera s ukupnim bogatstvom od 8 cijelih 7 bilijuna dolara. Dakle oni bi sami mogli puniti hrvatski proračun sljedećih 400 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr