Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Davosu je i Plenković

Svjetski čelnici i gospodarstvenici u Švicarskoj raspravljaju o klimatskim temama, Trump i Thunberg glavne zvijezde

Svjetski gospodarski forum - 2
Svjetski gospodarski forum - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svjetski gospodarski forum - 2 Svjetski gospodarski forum - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski gospodarski forum - 3 Svjetski gospodarski forum - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski gospodarski forum - 4 Svjetski gospodarski forum - 4 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski gospodarski forum - 1 Svjetski gospodarski forum - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Andrej Plenković Galerija 1/6 >>
Svjetski politički čelnici, utjecajni gospodarstvenici i predstavnici brojnih nevladinih organizacija okupljaju se u švicarskom gradu Davosu na 50. Svjetskom gospodarskom forumu. Američki predsjednik Trump i aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg među glavnim su zvijezdama Foruma.

Aktivisti za zaštitu okoliša jasno su poručili sudionicima Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu da žele akciju. Prema mondenom švicarskom skijalištu planinskim stazama marširaju stotine prosvjednika. Policija je pješacima zatvorila pristupne ceste. Za sigurnost oko 3000 sudionika Foruma brinut će i do 5000 vojnika i policajaca.

Pročitajte i ovo Donald Trump stigao u Davos (Foto: AFP) Sposoban iznenaditi Trump stigao u Davos: Svjetska elita pita se kakvu će odluku donijeti nepredvidljivi američki predsjednik Slika nije dostupna Globalni problemi SVJETSKA ELITA NA SASTANKU Raste zabrinutost zbog loših vijesti

''Organizacija osiguranja je posebno usmjerena na predsjednika SAD-a pa je potrebno uložiti mnogo veći napor'', kazao je regionalni policijski zapovjednik Walter Schlegel.

Američki predsjednik Trump, koji negira klimatske promjene, i 17-godišnja aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg među glavnim su zvijezdama Foruma, a govore će održati u samo sat vremena razlike.

Fasade zgrada zato su obljepljene ekološkim porukama, a u grad dolaze i brojni prosvjednici kako bi gospodarstvenicima poručili da ispred profita mora biti očuvanje planeta.

Na raspravama i hrvatska delegacija

Na tri rasprave će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, a imat će i niz bilateralnih susreta. ''Brojni susreti s nizom državnika, nizom predstavnika najvećih svjetskih kompanija. To je mjesto na kojem, evo već četvrtu godinu za redom, radimo u interesu Hrvatske, stvaramo kontakte i jačamo naš međunarodni položaj, a pogotovo sad kad smo predsjedavajući Vijeća'', poručio je Plenković.

Uoči početka Foruma, MMF je objavio svoju novu ekonomsku prognozu. ''Predviđamo skromni oporavak rasta i povećanje s 2,9 posto u 2019. godini na 3,3 posto u 2020. i 3,4 posto u 2021. godini'', otkrila je glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath.

Britanska nevladina humanitarna organizacija Oxfam upozorava da se globalno jaz između bogataša i sirotinje povećava. ''Prošle godine milijarderi su imali više bogatstva nego 4,6 milijardi ljudi na zemlji. To treba usporediti s činjenicom da 50 posto svjetske populacije živi u siromaštvu'', kazala je Amirabh Behar iz Oxfama.

A prema podacima uglednog američkog časopisa Forbes na svijetu su 2 153 milijardera s ukupnim bogatstvom od 8 cijelih 7 bilijuna dolara. Dakle oni bi sami mogli puniti hrvatski proračun sljedećih 400 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene