U Bihaću je održan prosvjed kojim se traži hitno rješavanje problema migranata. Pojačan priljev u Bosnu i Hercegovinu bio je i jedna od glavnih tema susreta njemačke kancelarke i BiH premijera u Berlinu.

Galerija


Prosvjed za što hitnije rješavanje problema migranata u Bihaću, na gradskom trgu okupio je svega stotinjak građana. Protiv migranata nemaju ništa, kažu, ali vlastima poručuju da je krajnje vrijeme da tim ljudima osiguraju humani smještaj.

Vezani članci Migranti, ilustracija Ilegalni migrant ubijen u BiH, Slovenci priveli dvojicu Hrvata zbog krijumčarenja Migranti, ilustracija Hrvatski državljanin optužen za krijumčarenje ilegalnih migranata u BiH

Na području Bihaća boravi oko 5.000 migranata, što čini oko 10 posto stanovnika ovog grada. Većina je u napuštenom đačkom domu, bez struje i vode, s jednim toplim obrokom na dan.

Problem migranata u BiH bio je jedna od glavnih tema susreta u Berlinu. U službenom posjetu ondje je bio predsjedatelj Vijeća BiH Denis Zvizdić.

''BiH je prijavila veći broj izbjeglica nego što je bio slučaj prošle godine. To se može rješavati samo u suradnji sa susjednim zemljama, Hrvatskom i Srbijom. Europska unija će pružiti potporu", istaknula je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Unija je najavila kako će BiH, uz prije odobrenih milijun i pol eura, dobiti dodatnih šest milijuna za brigu o migrantima. Vlasti BiH tvrde kako nije riječ o novcu kojim će ova zemlja biti pretvorena u kamp za migrante.

''Činjenica je da nitko od migranata u stvari ne želi ostati u BiH, da nikome nismo još izdali odnosno dopustili da dobije azil i njihova namjera je da idu dalje ka EU. Dakle, ovo pitanje moramo zaista riješiti u odnosu sa našim susjedima i na istoku i na zapadu", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Od početka godine u BiH je ušlo oko 10.000 ljudi, od čega je polovica u međuvremenu napustila zemlju. Svaki dan pristižu novi. Prema nekim informacijama, otkriva Zvizdić, iz Turske i Grčke prema balkanskoj ruti se kreću deseci tisuća ilegalaca.

BiH sve bliže članstvu NATO-u

Njemačka kancelarka i Zvizdić su, osim o problemu s migrantima, razgovarali i o približavanju BiH članstvu NATO savezu. "Njemačka vidi dobre preduvjete da se približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u dogodi još ove godine“, rekla je Angela Merkel nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu.

Kad je u pitanju približavanje BiH Europskoj uniji Merkel je ponovila perspektivu punopravnog članstva, ali istodobno upozorila na to da trebaju biti provedene mnogo reforme pri čemu je posebice istaknula reformu izbornog zakona u toj zemlji.

Izrazila je nadu da će se to pitanje riješiti u sklopu Venecijanskog procesa i kazala da su za to potrebni kompromisi "svih strana". „Njemačka stoji uz Bosnu i Hercegovinu, ali traži odlučujuću borbu protiv korupcije i kriminala“, istaknula je njemačka kancelarka. (J.B./Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr