Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kardinal Puljić:

'U BiH se nastavlja prikriveno etničko čišćenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini nastavlja se na prikriveni način i četrnaest godina nakon završetka rata u toj zemlji, a izravna posljedica je stalno smanjenje broja Hrvata koji u njoj žive, upozorio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

'Etničko čišćenje nastavlja se 'tihim curenjem' ljudi', kazao je kardinal Puljić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu upriličenoj u povodu uskrsnih blagdana. Objasnio je kako se, za razliku od ratnih brutalnosti, sada koriste 'perfidna administrativna sredstva' ne bi li se ljudima otežao život i natjeralo ih se na odlazak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Na perfidan način' Puljić: Etničko čišćenje nad Hrvatima katolicima u BiH nastavlja se Slika nije dostupna Protiv deložacije BiH biskupi solidarizirali se s kardinalom Puljićem

Komentirajući nedavna upozorenja banjalučkog biskupa Franje Komarice o stalnom smanjenju broja katolika koji žive na području današnje Republike Srpske, kardinal Puljić je potvrdio kako nije puno bolje stanje ni na području Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj je prije rata bilo 528 tisuća katolika.

'Po posljednjim podacima koje imamo, danas je riječ o 213 tisuća katolika, a to je za tri tisuće manje nego što ih je bilo prošle godine', kazao je Puljić. Posebice je istaknuo kako među vjernicima, pa tako i povratnicima, prevladava starija populacija dok se mladi gotovo uopće ne vraćaju. Kardinal Puljić još je jednom ustvrdio kako se na političkom planu u BiH ne čini ništa učinkovito ne bi li se stanje promijenilo, a sadašnji ustroj te države ne može biti jamstvo boljitka za bilo koji narod koji u njoj živi.

Vrhbosanski nadbiskup je istaknuo kako Crkva nije ta koja samo kritizira nego i nudi rješenja. Podsjetio je na prijedlog Biskupske konferencije BiH o unutarnjem preustroju države s tri razine vlasti pri čemu bi najviša, državna, jamčila temeljna prava i slobode, dok je središnja razina predviđena za regije u kojima niti jedan narod ne bi imao manje od 30 posto niti više od 40 posto stanovništva. U općinama bi pak pri reguliranju pitanja lokalne samouprave vrijedilo načelo: jedan čovjek jedan glas. 'To bi bio ustroj u kojemu nitko ne bi bio ugrožen', kazao je kardinal Puljić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene