Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Mariano Rajoy planira sve do završetka krize ostaviti dodatnih četiri tisuće policajaca koje je vlada poslala u Kataloniju za vrijeme glasovanja o neovisnosti, 1. listopada.


Španjolska vlada mogla bi koristiti ustavne ovlasti da suspendira odluku o neovisnosti Katalonije, izjavio je u subotu premijer Mariano Rajoy u intervjuu za "El Pais".

Vezani članci Prosvjed u Francuskoj VIDEO Prosvjedi protiv korona mjera diljem Europe, u Danskoj koncert pred 50.000 gledatelja Prosvjed zbog smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića - 1 Tisuće na prosvjedu traže istinu o smrti Dženana i Davida: "Zločinci i ubojice nemaju ni vjere ni nacije"

Rajoy je, upitan bi li bio spreman pokrenuti članak 155. Ustava koji daje pravnu mogućnost središnjoj vlasti u Madridu da ukine autonomiju Katalonije te preuzme sve institucije vlasti u toj regiji, odgovorio kako ne isključuje apsolutno ništa što je u zakonu. Dodao je i kako planira sve do završetka krize ostaviti dodatnih četiri tisuće policajaca koje je vlada poslala u Kataloniju za vrijeme glasovanja o neovisnosti, 1. listopada.

Naveo je i da neće ne će raspisati izvanredne nacionalne izbore te je isključio mogućnost međunarodnog posredovanja kao načina rješavanja krize u Španjolskoj, kako je to zatražio katalonski predsjednik Carles Puigdemont.

Za neovisnost Katalonije se izjasnilo 90,18 posto glasača na referendumu o samoodređenju organiziranom 1. listopada, prema konačnim rezultatima koje je katalonska vlada u petak predala regionalnom parlamentu.

U Barceloni se očekuje prosvjed protiv pristaša nezavisnosti

Tjedan dana nakon zabranjena referenduma, obilježena policijskim nasiljem u Kataloniji, novi veliki prosvjed očekuje se u nedjelju u Barceloni protiv nezavisnosti te španjolske pokrajine, dok šef vlade Mariano Rajoy zahtijeva povlačenje "prijetnje" odcjepljenjem.

Pod geslom "Dosta! Urazumimo se", okupljanje u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao "bolešću".

U subotu se na poziv građanske inicijative više desetaka tisuća osoba, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući "dijalog" između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najgore političke krize koju je zemlja doživjela od povratka na demokraciju 1977., nakon Francove diktature.

Dijalog koji Mariano Rajoy ne predviđa sve dok separatistički čelnici te moćne autonomne regije ne odustanu od želje da proglase nezavisnost. "Želim da se prijetnja o proglašenju nezavisnosti povuče što je moguće prije jer ništa se ne može izgraditi ako ne nestane prijetnja nacionalnom jedinstvu", izjavio je šef konzervativne vlade za španjolski dnevnik El Pais. (Hina)