Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna od najvećih akcija

U Austriji uhićeno 13 islamista: Glavni osumnjičeni je propovjednik iz BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Racija je provedena u petak u Beču, Grazu i Linzu i u njoj je uhićeno 13 osoba i pretraženi su brojni stanovi.

U jednoj od najvećih policijskih akcija u povijesti Austrije u petak je uhićeno 13 islamista, a prema medijskim izvješćima glavni osumnjičeni u ovoj protuterorističkoj akciji jedan je propovjednik iz Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

Racija je provedena u petak u Beču, Grazu i Linzu i u njoj je uhićeno 13 osoba i pretraženi su brojni stanovi. Policijska akcija počela je u ranim jutarnjim satima, a u njoj je sudjelovalo oko 900 policijskih službenika iz Štajerske, Beča, Gornje Austrije, Koruške, Salzburga, Gradišća i Donje Austrije.

Prema riječima austrijske ministrice unutarnjih poslova Jahanne Mikl-Leitner, riječ je o 'jednoj od najvećih akcija u povijesti austrijske službe za zaštitu države'.

'Zasad možemo govoriti o značajnom uspjehu', rekla je ministrica.

Brutalna smaknuća: Islamisti oteli djecu, ubili dvoje koje su pokušali pobjeći

Prema navodima državnog odvjetništva u Grazu, pod čijim se vodstvom odvijala akcija, u Štajerskoj, Beču i Gornjoj Austriji privedeno je 16 osoba. U pretragama stanova pronađen je teroristički promidžbeni materijal, elektronske naprave za spremanje podataka i novac u gotovini.

Racija je dio istrage zbog sumnje u članstvo u terorističkoj organizaciji 'u svezi s novačenjem mladih ljudi za sirijski građanski rat'.

Austrijski mediji javili su da je glavni osumnjičeni muslimanski propovjednik iz Bosne i Hercegovine poznat po huškačkim govorima.

Prema informacijama iz ministarstva unutarnjih poslova, akcija je pokrenuta na temelju istrage službe za zaštitu ustavnog poretka. U njemu je zaključeno da postoji osnovana sumnja da više osoba sudjeluje u radikaliziranju mladih muslimana, novači ih za rat u Siriji i šalje ih u ratno područje.

Ostvaruje li se ovime najgora noćna mora svijeta?

Prema riječima ministrice Mikl-Leitner, akcija je 'najnovija potvrda naše jasne poruke svim džihadistima u Austriji: Ovdje niste sigurni'. Ministrica je istodobno pozvala da se akciju ne koristi za populističko huškanje. Onaj tko to bude činio, bit će sukrivac 'ako dođe do napada na nedužne', rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene