Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatan ulov

Posebni odred spriječio krijumčarenje rijetkih gmazova: Njihova vrijednost procjenjuje se na više od milijun dolara

Gmazovi uhvaćeni u raciji
Gmazovi uhvaćeni u raciji Foto: New South Wales Police/Screenshot
Stotine gmazova vrijednih više od 1,2 milijuna dolara uhvaćeni su u svojem prirodnom okruženju u Australiji prije nego što su ih pokušali prokrijumčariti u Hong Kong. Guštere su stavljali u džepove, torbice i kutije od pahuljica, no nisu tako mogli zavarati policiju.

Gmazovi vrijednosti veće od 1,2 milijuna dolara uhvaćeni su prilikom njihova pokušaja krijumčarenja iz Australije u Hong Kong. Policajci tvrde da su ovom racijom uspjeli razbiti kriminalnu grupu u Sydneyju koja je pokušala zaraditi na ovom unosnom poslu.

Voditelj detektivskog odjela, nadzornik Andrew Koutsoufis, izvijestio je da je skupinu predvodio muškarac u dobi od 59 godina koji je uhićen tijekom policijske akcije zaustavljanja vozila u Pananiji, jugozapadnom dijelu Sydneyja, 29. prosinca.

Pročitajte i ovo Beatrice McQueef Supertalent Sviranje flaute spolnim organom nije prekršilo zakon

Jedna od sudionica kriminalne skupine, Reeca Elsona, suočava se s optužbama zbog redovitih putovanja u udaljena područja zemlje, uključujući Zapadnu Australiju i Sjeverni teritorij, kako bi postavljala zamke za gmazove i vraćala ih natrag. Uhićena je u petak u East Hillsu, susjednom naselju Pananije.

Gmazovi uhvaćeni u raciji Gmazovi uhvaćeni u raciji Foto: Afp

Koutsoufis je naveo da su 41-godišnja žena i 54-godišnji muškarac uhićeni krajem prošlog mjeseca u Pendle Hillu na sjeverozapadu grada te su optuženi za prijevoz i izvoz guštera.

Policijski službenik izjavio je da su životinje bile držane u nehumanim uvjetima, vezane u skučenim kontejnerima i skrivane u paketima čipsa, ručnim torbama i kutijama za žitarice. Na sreću, većina njih je preživjela, iako su životinje pronađene u lošem stanju.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u Križnoj jami u Sloveniji - 2 spustila se razina vode Počela akcija spašavanja u susjedstvu! Ronioci krenuli prema zarobljenoj obitelji i vodičima

"Ovo su sjajni rezultati koje smo uspjeli postići na vrijeme da spasimo većinu tih životinja", izvijestili su iz policije.

Životinje spasio nedavno formiran odred

Odred za suzbijanje krijumčarenja divljih životinja, poznat kao Strike Force Whyaratta, osnovan je u rujnu 2023. godine pod okriljem Odreda za istraživanje grabljivica Državnog kriminalističkog zapovjedništva, uz suradnju s odjelima za okoliš državne i federalne vlade, prenio je The Sydney Morning Herald.

Glavni cilj bio mu je istražiti nelegalni izvoz domaćih životinja i gmazova nakon što su devet paketa s 59 guštera presretnuti u poštanskoj postaji u Sydneyju, namijenjeni putu za Hong Kong. Tijekom provedbe racija i presretanja paketa istražitelji su identificirali ukupno 257 guštera.

Pročitajte i ovo Prosvjedi seljaka u Njemačkoj - 3 Seljaci izazvali kaos VIDEO Počeli povijesni prosvjedi u jednoj od najmoćnijih europskih država, tvrtke panično zovu radnike: "Ne krećite na posao!"

"Vrijednost svakog guštera u prosjeku je 5000 dolara, stoga je ukupna vrijednost oduzetih guštera oko 1,2 milijuna dolara", tvrde iz policije.

Zaplijenjeni teret obuhvaćao je 16 domaćih guštera i jaja smještena u kutiji označenoj za Hong Kong te dodatnih 60 guštera pronađenih u skladištu na adresi u Pendle Hillu. U East Hillsu,jugozapadnom dijelu grada, otkriveno je 118 živih guštera, tri zmije, osam jaja i 25 mrtvih guštera. Na imanju u Grenfellu, u središnjem dijelu Zapadne Australije, pronađena su četiri guštera skrivena u vrećama.

Fotografije zapljene prikazuju desetke guštera, zmija i jaja smještenih u plastične posude. Koutsoufis je izjavio da su među njima bili rijetki gušteri plavog jezika.

"To su domaće vrste, podrijetlom iz Australije, tako da su u velikoj potražnji u inozemstvu i postoje ljudi spremni platiti visoke iznose za te životinje. Je li riječ o kolekcionarima, ili se koriste kao kućni ljubimci, ili se koriste u medicinske svrhe, na kojekakve načine. Možemo samo pretpostaviti čemu bi oni tamo služili", izjavili su iz specijalnog odreda za suzbijanje krijumčarenja divljih životinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene