Jagode, ilustracija (Foto: AFP)
Jagode, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Žena od 50 godina uhićena je u Australiji u okviru "opsežne i složene" istrage o misteriju jagoda sa šivaćim iglama, objavile su vlasti u nedjelju.


Australija je nekoliko tjedana u rujnu živjela tjeskobno zbog otkrića igala i pribadača u košaricama s jagodama, što je izazvalo nevolje proizvođačima, paniku kod nekih potrošača i epidemiju komentara na društvenim mrežama.

Vezani članci Koronavirus u Sydneyju Nakon najvećeg ovogodišnjeg dnevnog porasta brojki Australija pooštrava mjere: ''Brojevi ne idu u smjeru kojem smo se nadali'' Koronavirus u Sydneyju, ilustracija Rastu im brojke, a već su tjednima u lockdownu: "Da nismo, imali bismo tisuće zaraženih koronavirusom"

Više od stotinjak navodnih slučajeva jagoda s iglama prijavljeno je nakon prvog kad je muškarac nakon pojedene takve jagode hospitaliziran zbog bolova u želucu. Sličan incident dogodio se i u Novom Zelandu.

Policija je objavila uhićenje u nedjelju popodne jedne 50-godišnje žene nakon "opsežne i složene istrage".

Policija Queenslanda, države na sjeveroistoku Australije, "uskladila je nacionalnu istragu koja je uključivala nekoliko vlada, sudskih službi i obavještajnih službi", dodala je policija u priopćenju.

Žena bi trebala biti optužena u nedjelju navečer i pojavit se pred sucem u ponedjeljak.

Afera je primorala supermarkete da povuku jagode s polica, a uzgajivače da unište velike neprodane zalihe.

Zakonski propisi su postroženi te počinitelji prehrambene kontaminacije sad podliježu zatvorskoj kazni od 15 godina. (Hina)