Jagode, ilustracija (Foto: AFP)
Jagode, ilustracija (Foto: AFP)

Žena od 50 godina uhićena je u Australiji u okviru "opsežne i složene" istrage o misteriju jagoda sa šivaćim iglama, objavile su vlasti u nedjelju.


Australija je nekoliko tjedana u rujnu živjela tjeskobno zbog otkrića igala i pribadača u košaricama s jagodama, što je izazvalo nevolje proizvođačima, paniku kod nekih potrošača i epidemiju komentara na društvenim mrežama.

Vezani članci Australska jagoda (Foto: AFP) Afera koja je posijala paniku u Australiji: "Može se usporediti s terorističkim činom" Jagode, ilustracija (Foto: AFP) Netko u jagode stavlja igle, širi se panika: "Tko bi normalan to radio?"

Više od stotinjak navodnih slučajeva jagoda s iglama prijavljeno je nakon prvog kad je muškarac nakon pojedene takve jagode hospitaliziran zbog bolova u želucu. Sličan incident dogodio se i u Novom Zelandu.

Policija je objavila uhićenje u nedjelju popodne jedne 50-godišnje žene nakon "opsežne i složene istrage".

Policija Queenslanda, države na sjeveroistoku Australije, "uskladila je nacionalnu istragu koja je uključivala nekoliko vlada, sudskih službi i obavještajnih službi", dodala je policija u priopćenju.

Žena bi trebala biti optužena u nedjelju navečer i pojavit se pred sucem u ponedjeljak.

Afera je primorala supermarkete da povuku jagode s polica, a uzgajivače da unište velike neprodane zalihe.

Zakonski propisi su postroženi te počinitelji prehrambene kontaminacije sad podliježu zatvorskoj kazni od 15 godina. (Hina)