Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi podaci pokazuju da je holokaust bio čak i gori nego što se do sada smatralo.


Istraživači u Memorijalnom muzeju za holokaust u SAD-u zabilježili su podatke o svim nacističkim koncentracijskim kampovima, getoima, radnim logorima i tvornicama u kojima su vršena ubojstva diljem Europe, piše Daily Mail.

Vezani članci Koronavirus u Poljskoj, ilustracija Za ulazak u ovu europsku zemlju uskoro ćete morati imati negativan test na koronu: "Na početku smo trećeg vala pandemije" Slika nije dostupna Berlin: Uhićen nacist, bivši član SS-a i bolničar iz Auschwitza!

Kada su prvo započeli projekt, tim je očekivao da će pronaći oko 7.000 takvih mjesta. I šokirali su se kada su otkrili da ih je bilo čak 42.500. Istraživači predviđaju da je u njima umrlo ili bilo zarobljeno i do 20 milijuna ljudi.

>> Ashton: Tragedija holokausta ne smije se nikada zaboraviti

'Brojke su mnogo veće nego što smo mi mislili', rekao je direktor instituta Hartmut Berghoff. Pronađeno je 30.000 radnih kampova, 1.150 židovskih geta, 980 koncentracijskih logora, 1.000 logora za ratne zarobljenike, 500 bordela za seksualne robove te tisuće kampova u kojima se vršila eutanazija nad starijim i bolesnim ljudima, izvodili prisilni pobačaji odnosno ubijanje netom rođene bebe, provodila germanizacija zarobljenika ili transport žrtava u centre za ubijanje.

'Znali smo i prije koliko je užasan bio život u kampovima i getoima, ali brojevi koje smo otkrili su nevjerojatni', dodaje Berghoff.

Tim je u skladu s istraživanjem načinio seriju karata na kojima je zabilježeno stanje u ratnoj Europi. Na njima se vidi koliko je kampova bilo i gdje su se nalazili, a najviše ih je bilo smješteno u Njemačkoj i Poljskoj. Otkriveno je gdje su točno bili smješteni i kako su se vodili. Geto u Varšavi bio je tako jedan od najvećih, te je u njemu u jednom trenutku bilo smješteno i oko pola milijuna ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook