Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorene granice u Ukrajini

Stotine beba zbog epidemije bez roditelja, iako nisu ni ostavljene ni zaboravljene

Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 2
Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 1 Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 2 Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 3 Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 4 Galerija 1/4 >>
Stotine beba koje su rođene uz pomoć surogatstva ovih dana u Ukrajini čekaju da po njih dođu budući roditelji, ali to nije moguće jer je Ukrajina zbog pandemije zatvorila granice.

Mnoge bebe u Ukrajini nisu ni ostavljene ni zaboravljene, ali između njih i roditelja pojavio se zid poznat kao koronavirus. Rodile su ih surogat-majke u jednoj privatnoj klinici u Ukrajini i sada je 51 beba smještena u iznajmljenom hotelu u kojem ima više mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za neplodne parove Medicinska sesta osuđena zbog ilegalne klinike

"Svakoga dana videopozivom se čujem sa ženom na sat do sat i pol kako bi mogla vidjeti bebu. To je jedino što mogu kako bi moja žena bila sretna", rekao je Rafa Aires.

Ovaj je Španjolac došao po svoju kćer Martu u posljednji trenutak prije uvođenja karantene i sada jedino može čekati. Naime, Ukrajina je zbog pandemije zatvorila granice. Vlada dopušta ulazak u zemlju samo ako dobije zahtjev veleposlanstva zemlje iz koje roditelji dolaze.

"U zemljama gdje bjesni koronavirus čak i velike međunarodne tvrtke sa svojim problemima padaju u drugi plan, što je jasno. Mi smo mala tvrtka koja nikoga ne zanima", rekao je Albert Točilovskij, vlasnik tvrtke BioTexCom.

Ta tvrtka surogat-majke plaća između 15 i 17 tisuća dolara, a nekima od njih to je spas od siromaštva. Ukupno je u Ukrajini pedesetak takvih privatnih klinika i njihove bebe sada su u istom problemu.

"Ukupno više od stotinu djece u Ukrajini čeka svoje roditelje u više centara za reproduktivnu medicinu. Oni procjenjuju, ako se karantena produlji, u skladu s očekivanjima ministarstva zdravstva, da beba neće biti stotine, već će ih biti tisuću", rekla je Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava.

Denisova je pozvala vlasti da pronađu rješenje i predložila da će posredovati kako bi roditelji mogli doći po djecu. Ukrajina je inače jedna od rijetkih zemalja na svijetu u kojoj je surogatsko majčinstvo nijee samo legalizirano već je i komercijalizirano.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene