Stotine beba koje su rođene uz pomoć surogatstva ovih dana u Ukrajini čekaju da po njih dođu budući roditelji, ali to nije moguće jer je Ukrajina zbog pandemije zatvorila granice.

Galerija Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 1 Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 2 Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 3 +0 Bebe rođene uz pomoć surogat-majki u Ukrajini - 4

Mnoge bebe u Ukrajini nisu ni ostavljene ni zaboravljene, ali između njih i roditelja pojavio se zid poznat kao koronavirus. Rodile su ih surogat-majke u jednoj privatnoj klinici u Ukrajini i sada je 51 beba smještena u iznajmljenom hotelu u kojem ima više mjesta.

"Svakoga dana videopozivom se čujem sa ženom na sat do sat i pol kako bi mogla vidjeti bebu. To je jedino što mogu kako bi moja žena bila sretna", rekao je Rafa Aires.

Ovaj je Španjolac došao po svoju kćer Martu u posljednji trenutak prije uvođenja karantene i sada jedino može čekati. Naime, Ukrajina je zbog pandemije zatvorila granice. Vlada dopušta ulazak u zemlju samo ako dobije zahtjev veleposlanstva zemlje iz koje roditelji dolaze.

"U zemljama gdje bjesni koronavirus čak i velike međunarodne tvrtke sa svojim problemima padaju u drugi plan, što je jasno. Mi smo mala tvrtka koja nikoga ne zanima", rekao je Albert Točilovskij, vlasnik tvrtke BioTexCom.

Ta tvrtka surogat-majke plaća između 15 i 17 tisuća dolara, a nekima od njih to je spas od siromaštva. Ukupno je u Ukrajini pedesetak takvih privatnih klinika i njihove bebe sada su u istom problemu.

"Ukupno više od stotinu djece u Ukrajini čeka svoje roditelje u više centara za reproduktivnu medicinu. Oni procjenjuju, ako se karantena produlji, u skladu s očekivanjima ministarstva zdravstva, da beba neće biti stotine, već će ih biti tisuću", rekla je Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava.

Denisova je pozvala vlasti da pronađu rješenje i predložila da će posredovati kako bi roditelji mogli doći po djecu. Ukrajina je inače jedna od rijetkih zemalja na svijetu u kojoj je surogatsko majčinstvo nijee samo legalizirano već je i komercijalizirano.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju