Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik tuzlanske neformalne skupine "Udar" Aldin Širanović, koji je predvodio prošlotjedne prosvjede u tome gradu, izjavio je u srijedu kako organizacija koja se predstavlja kao "Plenum građana" nema legitimitet za pregovore o uspostavi nove vlade jer nije ni stajala iza prosvjeda.


Riječ je o neformalnim skupinama koje su sudjelovale u prosvjedima u Tuzli koji su doveli do ostavke tamošnje županijske vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Huligani prijavljeni za terorizam nakon napada u Sarajevu Slika nije dostupna Jasmila Žbanić i turskom ministru poručila: 'Marš kući!'

Širanović, koji se prošlog četvrtka pred sjedištem vlade Tuzlanske županije pojavio zaogrnut zastavom BiH pozivajući na općenarodnu pobunu, bio je tada uhićen, a upravo je zahtjev za njegovim oslobađanjem bilo je jedan od temeljnih zahtjeva na prosvjedima dan kasnije koji su potom prerasli u nasilne i rezultirali paljenjem zgrade vlade.

BiH: Istekao rok za podnošenje ostavke vlade Ferderacije BiH!

"Različite neformalne skupine ne mogu se predstavljati kao organizatori prosvjeda", kazao je Šaranović na konferenciji za novinstvo optuživši organizacije poput "Plenuma građana" kako kane poticati anarhiju. "Pozivam sve građane Tuzle i sve one koji idu na plenum građana da preispitaju sami sebe i je li dobro to što oni rade"", kazao je Širanović.

Novinarima je kao dokaz svojih zasluga za prošlotjedne prosvjede ponudio i zapisnik iz policije u kojemu je označen kao organizator tih zbivanja.

Neformalna skupina građana koje se predstavila da su članovi "Plenuma" u ponedjeljak je počela pregovore sa skupštinom Tuzlanske županije oko uspostave nove vlade, dok tijekom prošlotjednih prosvjeda još nisu bili organizirani.

Plenum građana Tuzle u utorak je usvojio program rada po kojemu podržava sve mirne prosvjede i plenume u drugim gradovima BiH uz ocjenu kako je to rješenje za "korumpiranu, skupu i sporu vlast".

"Pozivamo sve građane da doprinesu održavanju javnog reda i mira kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje ili bilo kakva manipulacija prosvjedima", stoji u proglasu u kojemu je također istaknuta osuda svakog nasilja.

Plenum je uspostavio i radnu skupinu koja bi trebala izraditi strategiju suradnje sa županijskom skupštinom. "Plenumi građana" uspostavljeni su i u Zenici te Sarajevu gdje također pokušavaju izboriti ulogu u odlučivanju o uspostavi novih županijskih vlada.

Kao predstavnici tih organizacija pojavljuju se osobe koje su u javnosti potpuno nepoznate i za sada uglavnom inzistiraju na tome da se ne sprječava mogućnost novih prosvjeda, a da se u nove vlade biraju stručnjaci koji nisu povezani sa strankama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju