Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podgoričko državno tužiteljstvo koje je provjeravalo je li crnogorski osnovnoškolski kurikulum iz tjelesnog odgoja prepisan od hrvatskih stručnjaka utvrdilo je da taj dokument nije plagijat, objavio je list Pobjeda.


Glasnogovornica tužiteljstva Danka Ivanović-Đerić kazala je Pobjedi da je nakon završenog izvida utvrđeno da nema osnova za kazneni progon bilo koga.

Vezani članci Turisti u Budvi Crna Gora uvodi strože mjere usred sezone: Kafiće i restorane očekuju rigorozne kazne za nepridržavanje Koronavirus, Crna Gora Crna Gora od petka na zelenoj listi Europske unije: ''Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji naši će građani moći putovati bez ograničenja''

Crnogorski kurikulum iz "fizičkog vaspitanja" ljetos je izazvao žestoke reakcije dijela javnosti nakon što su hrvatski stručnjaci objavili da je dokument prepisan od njih.

Nakon toga su neopozive ostavke podnijeli profesori Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković, članovi povjerenstva koje je izradilo kurikulum, ali su objavili da to čine zbog moralne odgovornosti, a ne zato što su prepisivači.

Crnogorski ministar obrazovanja Damir Šehović priopćio je nedugo potom da je analiza stručnjaka zavoda za školstvo pokazala da se crnogorski kurikulum iz tjelesnog značajno podudara s hrvatskim i najavio da će biti formirana nova radna skupina koja će ga ponovo napisati.

Nije, međutim, tada bilo utvrđeno je li riječ o plagijatu, nego se čekala odluka tužiteljstva.

Nastava se u međuvremenu odvijala po spornom kurikulumu. Iz Zavoda za školstvo, naime, također su tvrdili da kurikulum nije prepisan od Hrvata, nego da su sličnosti kurikuluma plod prihvaćanja iste moderne koncepcije. (Hina)