Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tužiteljstvo BiH strahuje od bijega osumnjičenih za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tužitelj BiH Marinko Jurčević izjavio je kako vlastima Republike Srpske neće dostaviti informacije o istragama koje se vode protiv sadašnjih pripadnika policije tog entiteta osumnjičenih za sudjelovanje u masakru u Srebrenici 1995. godine jer strahuje da bi u tom slučaju osumnjičenici vjerojatno pobjegli u Srbiju.

"Ako dam imena tih ljudi, onda se otvara velika i realna mogućnost da optuženi odnosno osumnjičeni napuste BiH. A toliko naivan nisam", kazao je Jurčević kako ga citira "Dnevni avaz".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osumnjičeni i Glasnović i Sopta Policija RS-a za ratne zločine tereti Gotovinu i Krstičevića Slika nije dostupna Tuzlansko tužiteljstvo odlučilo Cijelo selo u RS osumnjičeno za ratni zločin

Tužitelj Jurčević ponovo je upozorio na činjenicu kako posjedovanje dvojnog državljanstva počiniteljima ratnih zločina sada sve češće služi da bi izbjegli pravdi.

Direktor policije RS Uroš Pena nedavno je javno zatražio od
Tužiteljstva BiH da mu dostavi imena policajaca koji se sumnjiče za sudjelovanje u zločinima u Srebrenici.

Taj je zahtjev obrazložio nakanom da se ovakve osobe suspendiraju odnosno udalje iz policijske službe dok se protiv njih ne okončaju sudski postupci.

Tužitelj Jurčević tvrdi kako bi objavljivanje tih imena bio jasan
signal osumnjičenicima za bijeg.

Jurčević je potvrdio kako je državno tužiteljstvo odavno u posjedu popisa sa 810 imena osoba koje je posebno povjerenstvo identificiralo kao pripadnike vojnih i policijskih postrojbi bosanskih Srba što su izravno sudjelovale u napadu na Srebrenicu u srpnju 1995. godine i masakrima nad Bošnjacima koji su uslijedili nakon pada enklave.

"Od tog broja, navodno, njih 504 su u vrijeme masakra u Srebrenici bili pripadnici policijskih struktura RS. Samo četvorica od njih su u pritvoru", podsjetio je Jurčević pojašnjavajući kako je rječ o optuženima za sudjelovanje u ubojstvima na poljoprivrednom dobru Kravice za što im se trenutačno sudi pred Sudom BiH.

Tek prije nekoliko dana naloženo je provođenje istrage protiv još sedam osoba s popisa od 504 imena.

Bošnjački povratnici u Srebrenicu tvrde kako u policiji te općine i danas rade osobe koje su bile uključene u masakr iz 1995. godine.

Oni traže žurno provođenje istrage protiv takvih osoba i njihovo uklanjanje iz policijske službe.

Nedavno imenovani posebni izaslasnik Visokog predstavnika za BiH za područje Srebrenice i Bratunca, američki diplomat Clifford Bond, najavio je prošlog tjedna kako će čišćenje srebreničke policije od umiješanih u ratne zločine biti jedna od njegovih najvažnijih zadaća.

Također je najavio kako će se razmotriti mogućnost da u Srebrenici budu otvoreni posebni odjeli državnog tužiteljstva te Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) s ciljem bržeg otkrivanja počinitelja ratnih zločina i njihova kažnjavanja.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Sead Lisak nedavno je izjavio kako i ta agencija ima problema s osobama sumnjive ratne prošlosti. Potvrdio je kako je zatražena dodatna provjera ratne prošlosti dvadeset zaposlenika SIPA-e za koje se također sumnja da su sudjelovali u ratnim zločinima, uključujući i one u Srebrenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene