Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tužila galeriju zbog skulpture Krista s erekcijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska galerija Baltic ponovno se našla na udaru kritika nakon što je na izložbi postavila i skulpturu Isusa Krista s erekcijom, kineskog umjetnika Terencea Koha.

Privatnu tužbu protiv galerije podigla je 40-godišnja Emily Mapfuwa, koja je o izložbi čitala u novinama. Suđenje bi trebalo početi u rujnu, a tužba se temelji na tvrdnji kako je galerija uvrijedila javnost te u skladu s tim povrijedila britanski Zakon o javnom redu iz 1986. godine. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Riješio Poincareovu pretpostavku Pomogao mu Isusov hod po vodi: 'Znam kako vladati svemirom' Slika nije dostupna 'U Bibliji stoji da će to vidjeti svi' 'Isusov povratak pratit ćemo preko mobitela, a prenosit će ga i društvene mreže'

Maksimalna kazna za povredu javnog reda i mira je šest mjeseci zatvorske kazne i globa od 5,000 funti.

'Mislim kako ova galerija ne bi uvrijedila muslimane na ovaj način, pa zašto to onda radi kršćanima?', upitala je Emily, te ustvrdila kako takva skulptura zgrožava javnost.

Ovo je ujedno i najprovokativnije umjetničko djelo na izložbi u Balticu u Gatesheadu. Ostala uključuju modele Mickey Mousea I E.T-a, također s erekcijom.

Iako na ulazu stoji natpis da se na izložbi nalaze skulpture eksplicitne prirode, galerija koja je otvorena 2003. dobila je brojne pritužbe.

U tužbi koju razmatra sud, navodi se kako je skulptura Krsta od 30 centimetara 'uvredljiva i prezriva' te da 'lako izaziva uznemiravanje krišćana'.

Mnogi posjetitelji ove izložbe smatraju kako bi se mnogo više ljudi pobunilo da se radi Muhamedu.

'Za kršćane lik Isusa je veoma poseban i interpretirati ga na seksualne načine je uvreda', rekao je otac Christopher Warren iz katedrale St Mary u Newcastleu.

Ovo nije prva kontroverza vezana za Koha ili galeriju Baltic. 2006. godine, dva su njegova rada povučena s izložbe u Royal Academyju – jedna od njih je pokazivala djevicu Mariju s falusom na pisoaru, dok je iz galerije Baltic policija uklonila Eltonovu fotografiju dvije gole djevojke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene