Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nedodirljivi'

Turski zapovjednici svjedočili o pripremi državnog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je policija uhitila dva mornarička časnika pod sumnjom u urotu za svrgavanje proislamske turske vlade, a trojica umirovljenih vojnih zapovjednika su svjedočila u istrazi o drugoj uroti.

Turska vojska, koja je u proteklih 50 godina svrgnula četiri vlade, smatrana je nedodirljivom i pojava visokih časnika pred sudom bila je nezamisliva još prije samo nekoliko godina. Zapovjednici su pušteni nakon deset sati tužiteljevog ispitivanja o tome što znaju o uroti za svrgavanje vladajuće stranke AK premijera Tayyipa Erdogana.

Pročitajte i ovo Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača Istraga; ilustracija - 2 što je u pozadini? Hrvatska traži istragu zbog smrti Alekseja Navaljnog: "Moguće je da će se iste stvari događati hrvatskim političarima"

Ono što su rekli moglo bi imati ozbiljne političke posljedice ukoliko upliće vrh vojske jer bi to moglo oružane snage približiti sukobu s Erdoganovom vladom. Nije poznato da li se prema zapovjednicima odnosilo kao prema svjedocima ili osumnjičenicima.

Vojska tvrdi da nema namjeru svrgnuti Vladu

Na ispitivanju su bili bivši mornarički zapovjednik Ozden Ornek, koji je kao zapovjednik mornarice služio od 2003-2005, bivši zapovjednik kopnenih snaga Aytac Yalman koji je služio kao zapovjednik od 2002-2004 i bivši zapovjednik zračnih snaga Ibrahim Firtina, zapovjednik između 2003. i 2005. Oko 200 osoba, uključujući vojne časnike i političare, već je na suđenju zbog navodnog učešča u takozvanoj mreži ‘Ergenekon’, kako ja nazvana tajna skupina ultranacionalista.

Vojska tvrdi da nitko u njenim redovima ne planira svrgavati vladu. Nakon ispitivanja na istom sudu u subotu su uhićena dva mornarička časnika. Do njihovog uhićenja također je došlo u okviru istrage o Ergenekonu ali je policija rekla da su oni osumnjičeni za sudjelovanje u drugoj uroti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene