Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski tisak jednoglasno je u srijedu pozvao novoizabranog predsjednika republike Abdullaha Gula, bivšeg islamista, neka ispuni data obećanja o nepristranosti i očuvanju sekularne države što je neophodan uvjet za pomirbu vjerskih i laičkih krugova u Turskoj.


- Gul, ne zaboravite prisegu, naslovljuje liberalni dnevnik Radikal
članak u kojem podsjeća na predsjedničku prisegu koju je, prema Ustavu, novi predsjednik dao u utorak netom što ga je parlament izabrao.

Vezani članci Brdo troske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zagađeni im voda, tlo, zrak i okoliš: Probleme stvara brdo troske, a ministarstva samo prebacuju lopticu Državni stanovi na prodaju (Foto: Ministarstvo državne imovine) U potrazi ste za stanom? Država ima (ras)prodaju, najjeftiniji košta tek nešto više od 20 tisuća kuna

U prisezi stoji obećanje o privrženosti "demokraciji i laičkoj
republici".

- Njegov prvi govor bio je o laičkoj državi, piše visokotiražni
dnevnik Hurriyet, donoseći na naslovnici "tekst prisege" kao
podsjetnik na preuzete obveze.

Gul je za predsjednika izabran u trećem pokušaju koji je glatko
protekao zahvaljujući velikoj većini koju njegova Stranka pravde i
razvoja (AKP), proizašla iz bivšeg islamističkog pokreta) uživa u
parlamentu.

Međutim, prva Gulova kandidatura u proljeće bila je okidač ozbiljne političke krize s milijunima ljudi koju su na ulicama podsjećali vladu da moderna turska država poživa na sekularnim načelima. Iz tadašnje političke krize premijer Recep Tayyip Erdogan izvukao se raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora 22. srpnja koji su pak potvrdili veliku pobjedu njegove vladajuće stranke AKP.

Dnevnik Vatan podsjeća da su Gul i Erdogan Gulovim izborom nastojali riješiti krizu u turskome društvu, ali ipak upozorava.

- Ako predsjednik i premijer potpuno razumiju kakava je njihova
povijesna misija te pokažu li se otvorenima za cijelu naciju, ne samo da će Turska biti na dobitku već će se i oni sami proslaviti, tvrdi list.

Dnevnik ipak piše da će obojici treba mnogo umješnosti kako bi
branitelje sekularne Turske uvjerili u svoju odanost tim načelima.