Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi put nakon dolaska na vlast u Turskoj 2002. Stranka pravde i razvoja (AKP) u nedjelju je na lokalnim izborima izgubila dio glasova u usporedbi s prošlim izborima, a mediji pišu kako je to svojevrsno 'upozorenje' vladi.


Na izborima je s 39 posto, nakon prebrojenih 99 posto glasova, pobijedila ta muslimanska konzervativna stranka, sačuvavši većinu mjesta u svim gradovima, među kojima su Istanbul i Ankara.

No promatrači zamjećuju da je uspjeh stranke slabiji nego na lokalnim izborima 2004. (kad je dobila 41,7 posto), osvojivši i 23,3 posto glasova u Antaliji.

Vezani članci Darko Milinović osnovao stranku LiPO - 2 Službeno formirana stranka LiPO, Milinović poručio: ''Postajemo najjača politička regionalna stranka desnog centra'' Milan Bandić Bandić: "98 posto donacija na proteklim izborima je od članova stranke i kandidata"

Većina današnjih novina na prvim je stranicama istaknula naslove poput 'Upozorenje vladi nakon izbora', a prolaički list Cumhuriyet ocijenio je da su AKP-ove ammbicije 'ugrozile kriza i korupcija'. Visokotiražni list Sabah piše kako je izborni rezultat 'posljedica svjetske gospodarske krize'.