Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska vojska i snage međunarodne koalicije pokrenule su u srijedu ujutro operaciju protjerivanja Islamske države (IS) sa sirijskog lokaliteta Jarablos koji graniči s Turskom, objavio je ured turskog premijera.


"Turske oružane snage i zračne snage međunarodne koalicije pokrenule su vojnu operaciju čišćenja okruga Jarablos u pokrajini Alep od terorističke organizacije IS", piše u službenom priopćenju.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Zastrašujuća Erdoganova prijetnja Europi: "Ako ovu operaciju proglasite invazijom, poslat ću vam 3,6 milijuna izbjeglica" Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) Tursko ministarstvo obrane: Zauzeli smo planirane ciljeve na sjeveroistoku Sirije

TV postaja NTV objavila je kako je mali broj pripadnika turskih specijalnih snaga ušao nekoliko kilometara unutar teritorija Sirije kako bi se osigurala zona prije mogućeg upada.

Turski zrakoplovi F-16 bacali su bombe na džihadistička uporišta u Jarablosu, prvi put nakon što je u studenom 2015. turski borbeni zrakoplov srušio ruski borbeni zrakoplov iznad tursko-sirijske granice, dodala je televizija.

I turski tenkovi približili su se granici i tamo zauzeli položaje, prenosi CNN Turk, a otvorena je i topnička paljba po džihadistima u Jarablosu.

Jarablos je zadnja prijelazna točka koju IS kontrolira na tursko-sirijskoj granici.

Do objave dolazi u trenutku kad se američkog potpredsjednika Joea Bidena očekuje tijekom jutra u Ankari gdje bi se trebao susresti s premijerom Binalijem Yildirimom a potom s predsjednikom Recepom Teyyipom Erdoganom.

Novinska agencija Anadolija istaknula je da je operacija počela u 4 sata po lokalnom vremenu a cilj joj je bio "jačanje sigurnosti granice i očuvanje teritorijalnog integriteta Sirije". (Hina)