447062
447062
447062
447062
447062

Snimka malenog Omrana šokirala UN: 'Inzistiram da se u Alepu provede 48-satno primirje'

Omran Daqneesh je ptogodišnji dječak, čija je snimka iz Alepa šokirala i na rub suza dovela svijet. Iako Ujedinjeni narodi i druge organizacije konstantno pozivaju na prekid sukoba u tom napaćenom gradu, najnoviji zahtjev UN-a za prekidom vatre napokon bi možda mogao i zaživjeti.

 
 
 
 
Omran Daqneesh (Foto: AFP PHOTO / HO / AMC )
Omran Daqneesh (Foto: AFP PHOTO / HO / AMC )

Ujedinjeni narodi suspendirali su svoju humanitarnu radnu snagu u Siriji usred frustracija uzrokovanih konstantnim borbama i kaosom u toj ratom napaćenoj zemlji. Njihova navedena odluka donesena je u četvrtak i to u trenutku kad se na internetu pojavila potresna snimka mališana Omrana Daqneesha, kojeg prekrivenog pšaninom i ranjene glave spašavaju iz ruševina neposredno nakon zračnih napada režimskih snaga Bašara al Asada u Alepu.

Specijalni izaslanik UN-a u Siriji, Steffan de Mistura, prekinuo je sastanak o humanitarnom pristupu borbenim područjima nakon svega osam minuta, rekavši jednostavo da "to nema smisla".

Mistura je obrazložio da planiranje humanitarne pomoći na područja pod opsadom nema smisla, jer ih na ista nitko na kraju ne pušta.

Odluka o suspenziji humanitarnih akcija UN-a u Siriji zapravo je signal svjetskim silama i poziv na djelovanje. "Inzistiram, u ime glavnog tajnika UN-a, da se u Alepu provede 48-satno primirje. Pozivam na gestu humanosti s obje strane", rekao je Mistura, a prenosi Independent.

Alep je razoren i podijeljen grad, podijeljen na dio koji kontroliraju pobunjenici i dio po ražimskim snagama, a od početka rata u Siriji, bio je epicentrom sukoba.

Strani mediji, pozivajući se na izvješća humanitarnih organizacija, prozivaju Asada i njegove ruske saveznike da bombardiraju civile, iako oni tvrde da napadaju samo teroriste. Sve je to, do danas, više manje bilo prebacivanje loptice s jedne na drugu stranu. Sve dok se nije pojavila Omranova snimka.

Omran je u zračnom napadu na četvrt Qaterji u Alepu, zadobio ozljede glave, no riječ je, na svu sreću o samo lakšim ozljedama pa je dječak nakon zbrinjavanja u obližnoj bolnici, otpušten, no pravo pitanje je gdje? Kome?

Dvoje djece koja se pojavljuju s njim na snimci, njegovi su brat i sestra, a iz ruševina je spašeno je još jedno od njegovih troje braće i sestara. Riječ je o djeci u dobi od jedne, šest i 11 godina!

Iz zgrade u kojoj je Omran pronađen, izvučeno je ukupno osam osoba, uključujući i petero djece. Da stvar bude gora, liječnici tvrde da režimske snage sistematizirano ciljaju bolnice po Alepu. Zbog toga im isti liječnici i daju kodna imena, poput "M10", bolnice u kojoj je završio i maleni Omran.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se