Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedužna djeca

Snimka malenog Omrana šokirala UN: 'Inzistiram da se u Alepu provede 48-satno primirje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Omran Daqneesh je ptogodišnji dječak, čija je snimka iz Alepa šokirala i na rub suza dovela svijet. Iako Ujedinjeni narodi i druge organizacije konstantno pozivaju na prekid sukoba u tom napaćenom gradu, najnoviji zahtjev UN-a za prekidom vatre napokon bi možda mogao i zaživjeti.

Ujedinjeni narodi suspendirali su svoju humanitarnu radnu snagu u Siriji usred frustracija uzrokovanih konstantnim borbama i kaosom u toj ratom napaćenoj zemlji. Njihova navedena odluka donesena je u četvrtak i to u trenutku kad se na internetu pojavila potresna snimka mališana Omrana Daqneesha, kojeg prekrivenog pšaninom i ranjene glave spašavaju iz ruševina neposredno nakon zračnih napada režimskih snaga Bašara al Asada u Alepu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A svijet ih je otpisao Ako dobiju rat u Siriji, bit će najnemilosrdnija ratom isklesana arapska vojska u čitavoj regiji Slika nije dostupna Stručnjak za sigurnost PUTINOV ŠAH-MAT Strateški je nadigrao SAD i poslao svijetu jasnu poruku - Rusija je sila

Specijalni izaslanik UN-a u Siriji, Steffan de Mistura, prekinuo je sastanak o humanitarnom pristupu borbenim područjima nakon svega osam minuta, rekavši jednostavo da "to nema smisla".

Mistura je obrazložio da planiranje humanitarne pomoći na područja pod opsadom nema smisla, jer ih na ista nitko na kraju ne pušta.

Odluka o suspenziji humanitarnih akcija UN-a u Siriji zapravo je signal svjetskim silama i poziv na djelovanje. "Inzistiram, u ime glavnog tajnika UN-a, da se u Alepu provede 48-satno primirje. Pozivam na gestu humanosti s obje strane", rekao je Mistura, a prenosi Independent.

Alep je razoren i podijeljen grad, podijeljen na dio koji kontroliraju pobunjenici i dio po ražimskim snagama, a od početka rata u Siriji, bio je epicentrom sukoba.

Strani mediji, pozivajući se na izvješća humanitarnih organizacija, prozivaju Asada i njegove ruske saveznike da bombardiraju civile, iako oni tvrde da napadaju samo teroriste. Sve je to, do danas, više manje bilo prebacivanje loptice s jedne na drugu stranu. Sve dok se nije pojavila Omranova snimka.

Omran je u zračnom napadu na četvrt Qaterji u Alepu, zadobio ozljede glave, no riječ je, na svu sreću o samo lakšim ozljedama pa je dječak nakon zbrinjavanja u obližnoj bolnici, otpušten, no pravo pitanje je gdje? Kome?

Dvoje djece koja se pojavljuju s njim na snimci, njegovi su brat i sestra, a iz ruševina je spašeno je još jedno od njegovih troje braće i sestara. Riječ je o djeci u dobi od jedne, šest i 11 godina!

Iz zgrade u kojoj je Omran pronađen, izvučeno je ukupno osam osoba, uključujući i petero djece. Da stvar bude gora, liječnici tvrde da režimske snage sistematizirano ciljaju bolnice po Alepu. Zbog toga im isti liječnici i daju kodna imena, poput "M10", bolnice u kojoj je završio i maleni Omran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene