Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve opcije otvorene

Turska vlada podnijela prijedlog za intervenciju u Iraku i Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska islamsko-konzervativna vlada objavila je u utorak navečer da je parlamentu podnijela prijedlog odluke o kojemu će se raspravljati u četvrtak i koji će turskoj vojsci omogućiti da intervenira protiv džihadista Islamske države u Iraku i u Siriji.

Taj prijedlog koji na godinu dana treba produljiti mandate koje je turska vojska već dobila, predviđa mogućnost izvođenja vojnih operacija na teritoriju tih dviju zemalja koje graniče s Turskom te stacioniranja i prolaska stranih vojnika kroz zemlju, rekao je glasnogovornik vlade Bulent Arinc.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Amerikanci tvrde SVE VIŠE DETALJA - ISIS financiraju oni koji se protiv njega i bore Slika nije dostupna Tko koga podržava TEŠKE OPTUŽBE NA RELACIJI SIRIJA-TURSKA Verbalni rat predsjednika

Tekst "obuhvaća sve opcije", dodao je Arinc, izvješćujući novinare o radu vlade. "Odobrit će sveobuhvatan mandat tako da nam ubuduće neće trebati novi prijedlog. To je dobar prijedlog koji će, nadam se, naići na jednodušno prihvaćanje", dodao je.

U američkim udarima u Siriji poginuli i civili!

Ovim vladinim prijedlogom proširuju se dva različita teksta o kojima je parlament dosad glasovao svake godine.

Dokument zapravo omogućuje Ankari da "čini sve" kako bi "na južnoj kopnenoj granici otklonila prijetnje nacionalnoj sigurnosti, koje su znatno porasle", a turskoj vojsci da "sudjeluje, ako je potrebno, u akcijama i intervencijama izvan granica i da u tu svrhu šalje vojnike u druge zemlje", navodi se u prijedlogu.

Pošto je u početku izričito odbijala sudjelovanje u vojnoj intervenciji koalicije koju predvode SAD protiv IS-a, Turska je sad ipak promijenila mišljenje.

Zbog džihadističke ofenzive u Siriji, koja je počela sredinom rujna, više od 160.000 izbjeglica sklonilo se u Tursku koja sa Sirijom ima granicu dugu 1250 km. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene