Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na kritike

TURSKA UZVRAĆA UDARAC "Švedska, zemlja silovanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zračnoj luci Istanbula u reklamnoj traci na ekranu piše "Švedska, zemlja silovanja", što je očiti odgovor na kritike te zemlje upućene zakonodavstvu u području seksualnog zlostavljanja u Turskoj koje su izazvale diplomatsku polemiku, izvijestile su u petak tv postaje.

Na informativnoj traci koja se nalazi u prostoru za odlaske u zračnoj luci Ataturk, putnici mogu pročitati na turskom i engleskom: "Upozorenje putnicima! Jeste li znali da Švedska ima najvišu stopu silovanja na svijetu?"

Pročitajte i ovo Ilustracija Počinitelj uhićen U napadu na švedski počasni konzulat u Turskoj teško ozlijeđena zaposlenica Recep Tayyip Erdoğan Mora odobriti pristupanje Erdogan otkrio uvjet za pristupanje Švedskoj NATO-u: "Otvorite vi nama vrata pa ćemo i mi njima"

Reklama prikazuje i naslovnicu provladina dnevnika Gunes s riječima "Švedska, zemlja silovanja".

Za reklame odgovara privatna tvrtka, izvijestila je provladina agencija Anadolija.

Turska je prošlog tjedna prosvjedovala na temu identične trake u zračnoj luci Beča u kojoj je pisalo "Turska dopušta seksualne odnose s djecom mlađom od 15 godina".

Ta je afera potom izazvala burne reakcije između Turske i Švedske. Švedski premijer Stefan Lofven i ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom iznijeli su kritike koje je Ankara odlučno odbacila.

Ustavni sud Turske izjasnio se u srpnju u korist povlačenja odredbe iz kaznenog zakona kojom se seksualni odnos s djetetom mlađim od 15 godina smatra "seksualnim zlostavljanjem".

'Odluka Turske da dozvoli seksualne odnose s djecom ispod 15 godina se mora poništiti. Djeca trebaju veću zaštitu od nasilja i seksualnog zlostavljanja, a ne manju', napisala je prošli tjedan na Twitteru švedska ministrica.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao kako su njezini komentari skandalozni te da su bazirani na lažnim glasinama. Odbacio ih je i nazvao 'posljedicom rasizma i antiislamskog raspoloženja u Europi'.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene