Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Foto: Afp

Turska je u četvrtak službeno napustila međunarodni sporazum čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama, tzv. Istanbulsku konvenciju, što je odluka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koja doživljava snažne kritike i u Turskoj i u inozemstvu.


U više turskih gradova predviđeni su tijekom dana prosvjedi protiv povlačenja iz Istanbulske konvencije koje je u ožujku najavio Erdogan, a koje je u ponoć na četvrtak stupilo na snagu.

Vezani članci Turska: 27 poginulih u poplavama u crnomorskoj regiji - 4 VIDEO Strašne scene poplava u Turskoj, poginulo 27 osoba: Ljude spašavali s krovova kuća, 330 sela bez struje Požari u Turskoj Masovne evakuacije oko Atene, vatrogasci i volonteri spašavaju turska ljetovališta

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulska konvencija, dokument je iz 2011. koji je potpisalo 45 zemalja i EU.

Radi se o prvom pravno obvezujućem i sveobuhvatnom međunarodnom mehanizmu za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Konvencija pruža nov i detaljan međunarodnopravni okvir za djelotvornije iskorjenjivanje obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama.

Odluka koju je donio Erdogan da povuče svoju zemlju iz konvencije, iako broj ubojstava žena posljednje desetljeće u Turskoj raste, izazvala je bijes organizacija za zaštitu prava žena i kritike EU-a, Washingtona i Visokog povjereništva za ljudska prava UN-a.

Turska vlada objasnila odluku

Turska vlada objasnila je svoju odluku time da Istanbulska konvencija "potkopava obiteljske vrijednosti" i "homoseksualnost želi prikazati kao normalnu" zbog toga što ona poziva da se ne diskriminiraju ljudi prema spolnoj orijentaciji.

Za razliku od brojnih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, homoseksualnost u Turskoj nije zabranjena zakonom, ali je homofobija široko rasprostranjena, naglašava agencija France presse.

Analitičari tumače Erdoganovu odluku prije svega njegovom željom da okupi konzervativnu biračku bazu u kontekstu ekonomskih poteškoća s kojima se zemlja suočava.

"Ovo povlačenje šalje opasnu poruku onima koji čine nasilje, sakate ili ubijaju: ono im kaže da to mogu nastaviti raditi potpuno nekažnjeno", rekla je u četvrtak čelnica Amnesty Internationala Agnès Callamard.

"U smislu prava žena Turska se vratila deset godina unatrag", dodala je.

Prošle godine 300 žena ubili su u Turskoj njihovi partneri ili bivši partneri, podaci su udruge za zaštitu ženskih prava "Stavimo točku na ubojstva žena".

Ove godine ne bilježi se trend smanjivanja jer je dosad ubijeno 189 žena, kaže isti izvor.