Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska planira preuzeti zadaću upravljanja zračnom lukom u Bengaziju na istoku Libije, koja je u rukama pobunjenika, kako bi olakšala dopremu humanitarne pomoći toj zemlji, rekao je u turski premijer Recep Tayyip Erdogan.


'Zaključen je ugovor (s mjesnim vlastima) na temelju kojega će Turska preuzeti upravljanje zračnom lukom u Bengaziju radi dopreme humanitarne pomoći', istaknuo je Erdogan pred novinarima u zračnoj luci u Ankari, uoči odlaska u radni posjet Iraku.Erdogan nije rekao kada će Turska preuzeti tu zadaću.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Turska preuzima upravljanje zračnom lukom na zahtjev pobunjenika i da će na teren poslati 'civilno i stručno' osoblje koje će osigurati normalan rad luke. 'Ostvaren je napredak kako bi se ta zračna luka ponovno otvorila', istaknuo je.

>> Libija: Gadafijeve snage zaustavile pobunjenike

Turska, jedina muslimanska zemlja u NATO-u i važan čimbenik diplomacije u regiji, osudila je zračne udare međunarodne koalicije na Libiju, upozorivši da 'nikada neće uperiti oružje protiv libijskog naroda'. No Ankara je pristala poslati u libijske vode ratno brodovlje pod pokroviteljstvom NATO-a kako bi pomogla u nadzoru poštovanje embarga na oružje. Erdogan je u ponedjeljak opetovao da 'Turska neće nikada bombardirati strane' u libijskom sukobu. (HIna)

Vezani članci Jens Stoltenberg Stoltenberg kaže da će NATO otići iz Afganistana zajedno sa SAD-om Slika nije dostupna Gadafi traži zaštitu Sirta, optužuje NATO za zločine u gradu