Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon trogodišnje stanke

Turska pozdravlja obnovu pregovora o prijamu u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski ministar vanjskih poslova Egemen Bagis pozdravio je u utorak odluku Europske unije da otvori novo poglavlje pregovora o prijamu s Ankarom nakon trogodišnje stanke, ocjenjujući ga međutim 'zakašnjelim'.

'To je pozitivan razvoj ali zakašnjeli', prokomentirao je Bagis u razgovoru za informativnu postaju NTV. Prema preporukama Europske komisije, ministri EU-a za europske poslove okupljeni u Luxembourgu, dali su zeleno svjetlo otvaranju, 5. studenoga, poglavlja 22 o regionalnoj politici.

>>
Turska sumnja u dogovor o sirijskom kemijskom oružju

Formalna odluka o otvaranju novog poglavlja donesena je u lipnju a potom odgođena, posebice pod njemačkim pritiskom, zbog represije turskih vlasti vezano uz protuvladine prosvjede koji su krenuli s Trga Taksim u Istanbulu.

U izvješću o napretku prošlog tjedna, Europska komisija osudila je "pretjerano pribjegavanje policijskoj sili" u lipnju, ali je pozdravila "važne korake" koje je, usprkos svemu, zemlja učinila u području demokracije.

Turska je počela postupak pregovora 2005., i on se pokazao najsporijim koji je EU vodila s nekom zemljom kandidatkinjom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Recep Tayyip Erdogan Izbori u Turskoj Turski autokrat odgovara mnogima: Erdoganov poraz mogao bi biti loša vijest za Europsku uniju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene