Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put

Tunis: Vojni sud traži smrtnu kaznu za Ben Alija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj vojnog suda u Kefu, na sjeverozapadu Tunisa, zatražio je u srijedu smrtnu kaznu za bivšeg tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija.

Bivšem se predsjedniku sudi u odsutnosti zbog sudjelovanja u gušenju narodne pobune u siječnju 2011., doznaje se od vojnog suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija U pritvoru Kina osudila australskog pisca na smrt: Suđenje je bilo tajno, mučen je mjesecima Ilustracija Poslali oštru poruku Iran pogubio četvoricu muškaraca: Bili su špijuni Mossada koji su planirali terorističke napade?

Glavni tužitelj za njega je zatražio smrtnu kaznu, a sudi mu se zbog "pomaganja u ubojstvima s predumišljajem", i "najtežu moguću kaznu" za 22 njegova suoptuženika, bivše visoke dužnosnike režima koje se tereti za smrti najmanje 22 osobe u Thali i Kasserineu. Ta su dva grada platila visoku cijenu za narodnu pobunu tijekom koje je Ben Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju 14. siječnja.

Ovo je prvi put da se smrtna kazna traži za bivšeg tuniskog predsjednika, kojega je građanski sud u odsutnosti već osudio na više od 66 godina zatvora, napose za preprodaju droge i zlouporabu javne imovine.

Tijekom suđenja u Kefu koje je počelo potkraj prošlog tjedna, nijedan od optuženika nije priznao da je izdao naredbu za pucnjavu, već su svi prebacivali odgovornost na "sigurnosnu ćeliju za praćenje" i na "operacijsku dvoranu" ministarstva unutarnjih poslova, ne navodeći nikakva imena.

Među optuženicima su i bivši ministri unutarnjih poslova Rafik Belhaj Kacem i Ahmed Friaa te bivši glavni direktor za sigurnost Adel Tiouiri i bivši zapovjednik specijalih postrojba Jalel Boudriga. Branitelji će iznijeti obranu u četvrtak. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene