Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ocijenio je u utorak odlazak Dimitrija Rupela s mjesta vanjskopolitičkog savjetnika predsjednika vlade Boruta Pahora 'svršetkom jednog razdoblja'.


'Rupelova uloga na slovenskoj političkoj pozornici složena je i nije jednoznačna. Mislim kako treba shvatiti da je završilo jedno razdoblje', rekao je Tuerk novinarima nakon susreta s europskim povjerenikom za znanost Janezom Potočnikom. Tuerk nije želio komentirati nagađanja koje bi mjesto mogao zauzeti dugogodišnji slovenski ministar vanjskih poslova. Rupel je često proglašavan jednim od 'junaka' slovenskog osamostaljivanja, ali su kritičari govorili i o tome da se previše poziva na svoje stare zasluge te da je u diplomaciji unatoč zaslugama često djelovao 'diplomatski nezgrapno' ili izazivački te da je jedan od 'zaslužnih' što još nisu riješena slovensko-hrvatska otvorena pitanja.

'O Rupelu sam rekao što sam imao'

Vezani članci Slika nije dostupna APSURD Projekt vrijedan 10 milijuna kuna zaustavljen pred sam završetak Slika nije dostupna Kako dirljivo - Donosimo najsretnije trenutke popularne serije!

'O Rupelovu djelu i njegovim kandidaturama već sam svoje rekao i to ne želim ponavljati', rekao je Tuerk u vezi s nagađanjima bi li Rupel mogao zauzeti neko veleposlaničko mjesto u jednoj od susjednih zemalja. Između Tuerka, koji je dugo godina vodio slovensku misiju u UN-u, a uz to neko vrijeme bio i pomoćnik za politička pitanja bivšeg tajnika UN-a Koffija Annana, i Rupela razvila se oštra rasprava tijekom predsjedničke kampanje 2007. u kojoj je Rupel podupro Tuerkova protukandidata Alojza Peterlea.

'Tuerk ga nije želio u Beču'

Raspra se ticala zasluga za osamostaljenje jer je Rupel, tada na mjestu ministra vanjskih poslova, rekao da je Tuerk u mjesecima kad se Slovenija osamostaljivala 'predstavljao SFRJ' u jugoslavenskom izaslanstvu u Ženevi, što mu Tuerk nije zaboravio. Nakon lanjske promjene vlade premijer Borut Pahor predlagao je Rupela za veleposlanika u Beču, ali je Tuerk odbio potpisati Rupelovo imenovanje.

Odvjetnička kuća koja zastupa Rupela priopćila je da on unatoč suprotnim neslužbenim vijestima nije dragovoljno pristao na odlazak s mjesta savjetnika premijera Boruta Pahora. Kako je priopćeno, Rupelov dvogodišnji ugovor za savjetovanje premijeru još je pravno na snazi i pregovara se o tome kamo će Rupel biti premješten.