Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi slovenski predsjednik Danilo Tuerk u subotu je na svečanoj sjednici parlamenta položio prisegu i tako 41 dan nakon izborne pobjede službeno preuzeo dužnost.


Tuerk je u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio 68 posto glasova i premoćno pobijedio protukandidata Alojza Peterlea.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru

Inauguraciji trećeg predsjednika Slovenije od neovisnosti nazočio je njegov prethodnik u dva mandata Milan Kučan, ali ne i dosadašnji predsjednik Janez Drnovšek.

Tuerk je u govoru, među ostalim, zahvalio Drnovšeku na njegovu prilogu u jačanju međunarodnog ugleda države, te rekao da će s vladom aktivno surađivati u oblikovanju vanjske politike i odnosa sa susjednim i drugim državama te jačanju položaja Slovenije u međunarodnim integracijama, gdje ona, kako je naglasio mora i sadržajno djelovati kao suverena država.

Simbolična ceremonijalna "primopredaja poslova" između Tuerka i Drnovšeka obavit će se u nedjelju.