Kad je američki predsjednik Donald Trump ranije ovoga tjedna prijetio da je uputio "armadu" kao upozorenje Sjevernoj Koreji skupina vojnih brodova vođena nosačem zrakoplova bila je još daleko od Korejskog poluotoka što su otkrili američki mediji. No priča, čini se, ima i nastavak.


Naime, tijekom vikenda, dok je Sjeverna Koreja pokazivala nove rakete na paradi i provodila neuspješne testove, američka flota je u međuvremenu nastavila ploviti - suprotnim smjerom. Bila je još dalje od Korejskog poluotoka nego što se isprva mislilo, te je prolazila kroz Sundski tjesnac u Indijski ocean.

Vezani članci Joe Biden potpisuje izvršne uredbe Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio Melania Trump Melania Trump objavila oproštajnu poruku te istaknula da "nasilje nikad nije rješenje". Mnogima će biti znakovito na koji je način spomenula supruga

Američko zapovjedništvo za Tihi ocean objasnilo je u utorak da je skupina prvo trebala dovršiti vježbe s Australijom koje su skraćene, ali da sada kreće na zapadni Pacifik kako je naređeno.

Zbunjujući slučaj izazvao je reakcije stručnjaka za korejsku krizu koji postavljaju pitanje potkopava li to vjerodostojnost Trumpove administracije u trenutku dok američka retorika o razvoju sjevernokorejskog nuklearnog programa izaziva zabrinutost zbog mogućeg sukoba.

"Ukoliko prijetite, a vaša prijetnja nije vjerodostojna,  to će jedino potkopati vašu politiku prema njima. To bi bio logični zaključak na temelju onoga što se upravo dogodilo", kaže stručnjak za Sjevernu Koreju Joel Wit iz promatračke skupine "Sjever 38" sa sveučilišta Johns Hopkins.

Američko zapovjedništvo u priopćenju 10. travnja objavilo je da je admiral Harry Harris, zapovjednik flote na Tihom oceanu, poslao napadačku skupinu Carl Vinson "prema sjeveru u zapadni Pacifik".

Svjetski mediji prenijeli su da će brodovi na odredište stići za tjedan dana, a iz mornarice kažu kako iz sigurnosnih razloga ne objavljuje buduće lokacije nosača zrakoplova.

Ministar obrane Jim Mattis u međuvremenu je relativizirao upućivanje nosača zrakoplova kazavši da "ne postoji specifični zahtjev ili posebni razlog zbog kojeg ga šaljemo gore". On je netočno kazao da je nosač povučen iz vježbe s Australijom. Pentagon je nakon toga objavio da nosač neće pristati u australsku luku Fremantle, ali ne i da je vježba otkazana.