Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kritike su pretjerane"

Trumpova administracija namjerava opet napuniti Guantanamo: "To je jako lijepo mjesto za loše tipove"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici Trumpove administracije signaliziraju namjeru da će napuniti kubanski zatvor "lošim tipovima". Američki državni odvjetnik Jeff Sessions naziva ga "vrlo lijepim mjestom za držanje opasnih kriminalaca".

Tijekom svoje izborne kampanje prošle godine Donald Trump rekao je da će "učitati" Guantanamo kada postane predsjednik. Prošlog tjedna američki državni odvjetnik Jeff Sessions i njegov zamjenik Rod Rosenstein posjetili su logor na Kubi, zajedno s državnim tajnikom za obavještajnu službu Danom Coatsom, kako bi "ažurirali razmatranje trenutnih operacija", priopćio je ministar pravosuđa.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Rudolph Giuliani, bivši odvjetnik Donalda Trumpa Rok do petka u podne FOTO Trump ide u zatvor, njegov odvjetnik: "Ovo je napad na američki narod"

Sessions podržava nastavak korištenja Guantanama od svojih dana kao senator Alabame. Rekao je za ABC News da je Guantanamo "vrlo lijepo mjesto za držanje opasnih kriminalaca".

"Uložili smo mnogo novca kako bismo ga podesili", rekao je gospodin Sessions u zasebnom intervjuu za Salem Radio Network. "Sklon sam stajalištu da je to savršeno prihvatljivo mjesto i mislim da su mnoge kritike potpuno pretjerane."

Bivši pritvorenik Mohamedou Ould Slahi napisao je memorandum o njegovu vremenu provedenom u zatvoru, opisujući da su seksualno zlostavljani, pretučeni, okovani i lišeni vode. Još jedan zatvorenik, kanadski državljanin Omar Khadr, dobio je nagodbu za oko 8 milijuna dolara. Vrhovni sud u Kanadi 2010. godine utvrdio je da su kanadski dužnosnici prekršili svoja prava kada su ga ispitivali u zatvoru.

Guantanamo je otvoren kao pritvor 2002. godine, a upotrebljavao se za osumnjičene strance nakon napada 11. rujna i invazije na Afganistan. Pritvoren je otprilike 41 muškarac, dok je nekada bilo gotovo 800 zatvorenika.Od stanovništva je pritvoreno oko 41 muškarca. Na njegovoj visini, ovdje je bilo gotovo 800 zatvorenika.

Bivši predsjednik Barack Obama potpisao je izvršni nalog za zatvaranje logora, tvrdeći kako se teren koristi za prijam terorističkih skupina. Planovi za opoziv njegovih reformi imaju snažnu potporu Davida Rivkina, kolege iz Zaklade za obranu demokracija, koji je služio pod predsjednicima Reaganom i Georgeom H.W. Bushom u Uredu za savjetovanje u Bijeloj kući i Odjelu za pravdu, piše Independent.

"Uklonili smo sve glupe ideje koje je prethodna uprava imala o Guantanamu", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene