Donald Trump i Joe Biden
Donald Trump i Joe Biden Foto: Shutterstock/Pixsell

Istaknuti saveznik Donalda Trumpa pozvao ga je da odustane od napora da preokrene izborni poraz koji je doživio na predsjedničkim izborima 3. studenoga od demokrata Joea Bidena, piše u ponedjeljak BBC.


Bivši guverner New Jerseyja Chris Christie nazvao je predsjednikov pravni tim "nacionalnom sramotom". Predsjednik Donald Trump odbio je priznati izbore, iznoseći neutemeljene tvrdnje o širokoj izbornoj prijevari.

Mnogi republikanci podržali su njegove pravne napore, a mali no sve veći broj republikanaca s time se ne slaže. U subotu je Trump pretrpio veliki udarac u Pennsylvaniji, nakon što je sudac odbacio tužbu Trumpove kampanje kojom se željelo poništiti milijune glasova poslanih poštom u toj državi.

Donald Trump obratio se iz Bijele kuće - 1 Republikanci se ograđuju od Trumpa koji na sve načine pokušava dokazati izbornu prijevaru

Trumpov odvjetnik Rudi Giuliani Trumpovi odvjetnici: "Komunistički novac se preko Venezuele i Kine umiješao u američke izbore"

U presudi, sudac Matthew Brann rekao je da su njegovu sudu predočeni "nategnuti pravni argumenti bez osnova i spekulativne optužbe". Taj potez utire put Pennsylvaniji da kasnije u ponedjeljak potvrdi Bidenovu pobjedu - izabrani demokratski predsjednik ondje vodi s više od 80.000 glasova.

Međutim, Trumpova kampanja žali se na presudu. Predviđa se da će Biden dobiti 306 elektora, a Trump 232. To je mnogo više od 270 elektorskih glasova koliko mu treba za pobjedu.