Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedva je to dočekao

Trump uložio veto na zakon protiv zida na granici

Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP)
Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Predsjednik Donald Trump u petak je uložio veto na zakon koji bi prekinuo izvanredno stanje koje je objavio radi podizanja zida na granici, uzvrativši prije svega demokratima, ali i nekim republikancima koji su se usprotivili tom potezu prvim vetom u njegovu mandatu predsjednika.

Nije vjerojatno da će Kongres uspjeti prikupiti dovoljno glasova kako bi nadišao veto dok imigracija i Trumpovi planovi za izgradnju zida duž američke južne granice postaju ponovno glavna pitanja u predsjedničkoj kampanji 2020.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) POTVRDILA BIJELA KUĆA Trump će proglasiti izvanredno stanje u SAD-u da bi financirao izgradnju zida na granici s Meksikom Donald Trump (Foto: AFP) Nije bilo po njegovom Trump naprasno prekinuo sastanak: ''Još jednom smo bili svjedoci hira jer nije mogao dobiti što je htio"

Trump je proglašavanjem izvanrednog stanja zaobišao Kongres kako bi uzeo novac već određen za druge programe kako bi platio zid na granici SAD-a i Meksika i tako suzbio masovnu ilegalnu imigraciju i ulazak droge i kriminalaca.

Senat je svojim zakonom u četvrtak pokušao ukinuti Trumpovu odluku, a demokratima se u tome pridružilo i dvanaest Trumpovih republikanaca.

Prije ulaganja veta Trump je ponovno rekao kako postoji golemo nacionalno izvanredno stanje, a američki glavni državni odvjetnik William Barr je rekao kako je predsjednikova odluka bila zakonita.

Demokrati pred sudovima nastoje osporiti Trumpovu odluku kao protuustavno prisvajanje ovlasti Kongresa da odlučuje o financijama.

Pored Trumpa su bili i dužnosnici za zaštitu granica kao i ljudi čije su članovi obitelji ubili ilegalni imigranti u Sjedinjenim Državama dok je ulagao veto tijekom svečanosti potpisivanja u Ovalnom uredu.

Trump je izgradnju zida na granici učinio središnjim obećanjem svoje kampanje za Bijelu kuću 2016.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene