Obavijesti Video Pretražite Navigacija
likvidacija iranskog generala

Donald Trump o ubojstvu Sulejmanija: "Uhvatili smo totalno čudovište. Htjeli su raznijeti našu ambasadu"

Donald Trump
Donald Trump Foto: DNEVNIK.hr
Američki predsjednik Donald Trump je optužio ubijenog Sulejmanija da je organizirao nasilne proteste skupina koje podržavaju Iran pred američkim veleposlanstvom u Bagdadu. Kongres je u petak usvojio rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana.

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u petak da su SAD ubile iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija jer je htio raznijeti američko veleposlanstvo, te je njegovu likvidaciju pretvorio u dio svoje predizborne kampanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Screenshot Iz minute u minutu VIDEO Ispaljena raketa na još jedan brod u Crvenom moru, oglasila se Bijela kuća: "Ne zanima nas rat, ali ako bude potrebe - nećemo oklijevati"

"Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van, a to se trebalo dogoditi davno. Učinili smo to jer su htjeli raznijeti našu ambasadu", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Također je kazao da su SAD izvele smrtonosni napad dronom na Sulejmanija jer je sudjelovao u orkestriranju raketnog napada proiranske milicije na američku vojnu bazu u Iraku u prosincu.

Trump je likvidaciju glavnog iranskog generala uključio i u svoju predizbornu kampanju, izjavivši na skupu u Toledu u saveznoj državi Ohio da je njegova smrt spasila američke živote.

"Prošlog tjedna Sjedinjene Države ponovno su poduzele hrabre i odlučne akcije kako bi spasile američke živote i ostvarile američku pravdu", rekao je tisućama svojih pristaša.

Optužio je Sulejmanija da je organizirao nasilne proteste skupina koje podržavaju Iran pred američkim veleposlanstvom u Bagdadu dodavši kako su, da nije poslao američke trupe da zaštite ambasadu, demonstranti mogli provaliti unutra i ubiti Amerikance ili ih uzeti za taoce.

Trumpov nastup u areni u Toledu bio je njegov prvi ovogodišnji skup u kampanji za predsjedničke izbore, koji će se održati u studenom, čime je potvrdio važnost Ohia za osvajanje drugog predsjedničkog mandata. Trump je 2016. pobijedio u toj državi, nakon što je u dva prethodna izbora Ohio osvojio demokrat Barack Obama.

Upitan o Trumpovim tvrdnjama da je Sulejmani htio "raznijeti ambasadu u Bagdadu", anonimni visoki američki obrmbeni dužnosnik kazao je medijima da je Sulejmani orkestrirao prosvjede pred veleposlanstvom i da je "postojala zavjera sa ciljem uništenja veleposlanstva", ali je odbio iznijeti detalje o tome.

Iako je iranski ministar vanjskih poslova rekao da su raketni napadi na iračke baze u kojima se nalaze američke snage zaključili odgovor Teherana na Sulejmanijevo ubojstvo, iranska moćna Revolucionarna garda uputila je Washingtonu nove prijetnje.

Jedan viši zapovjednik upozorio je da uskoro slijedi "snažnija osveta", a drugi je rekao da su raketni napadi u srijedu samo početak niza napada na američke ciljeve širom regije.

Brigadni general Esmail Ghaani, novi šef elitnih snaga Kuds, koje vode iranske vojne akcije u inozemstvu, rekao je da će nastaviti putem svog ubijenog prethodnika Sulejmanija.

Zastupnički dom za ograničavanje Trumpovih ovlasti u vođenju rata protiv Irana

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u petak rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika Donalda Trumpa u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana, nekoliko dana nakon što je Trump zapovijedio napad dronom u kojem je ubijen iranski vojni zapovjednik Kasem Sulejmani.

Zastupnički dom, koji je pod nadzorom demokrata, glasao je 224 prema 194 za rezoluciju, uglavnom u skladu sa stranačkom opredijeljenošću - demokrati su optužili Trumpa da se ponašao nepromišljeno i podržali rezoluciju, dok su Trumpovi republikanci bili protiv.

"Predsjednik mora objasniti svoje razloge prije, a ne nakon što je izveo nepromišljen napad, a zatim tražio razloge zašto je to bilo potrebno i legalno", rekao je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Eliot Engel.

Republikanci su optužili demokrate da su ugrozili zemlju donoseći rezoluciju koju smatraju "praznom političkom gestom" na početku godine u kojoj će se održati predsjednički izbori.

"Umjesto da podržavaju predsjednika, moji demokratski kolege dijele Amerikance u kritičnom trenutku", rekao je republikanski predstavnik u Odboru za vanjske poslove Mike McCaul ocijenivši da će rezolucija "vezati ruke predsjedniku".

Sudbina rezolucije u Senatu je neizvjesna jer republikanci imaju 53 od 100 mjesta i rijetko glasaju protiv predsjednika, ali dosad su barem dva republikanska senatora - Rand Paul i Mike Lee, izrazili potporu toj mjeri.

Ako rezoluciju usvoje Zastupnički dom i Senat nije potreban Trumpov potpis da bi stupila na snagu, iako se demokrati i republikanci ne slažu oko toga je li obvezujuća.

Pelosi optužila Trumpa da je ugrozio Amerikance

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi okrivila je Bijelu kuću zbog propusta u savjetovanju s Kongresom prije udara bespilotne letjelice na Sulejmanija. Time je, kazala je na konferenciji za novinare, predsjednik Trump izveo provokativni, nesrazmjerni napad protiv Irana, koji je ugrozio Amerikance.

Trump je putem twittera nazvao Pelosi "ludom", a novinarima je rekao da mu ne treba odobrenje Kongresa za vojnu akciju protiv Irana. "Ne moram i ne bi trebao tražiti odobrenje jer se odluke ponekad moraju donositi u djeliću sekunde. Ponekad morate djelovati vrlo, vrlo brzo", ustvrdio je.

Zasad nije jasno što će uslijediti ako rezolucija prođe i u Senatu jer nije riješeno pitanje ima li Kongres moć ograničiti predsjednikovu ulogu vrhovnog zapovjednika vojske.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy inzistira na tumačenju da rezolucija ne može utjecati na Trumpove ovlasti, te je na konferenciji za novinare glasanje o njoj nazvao besmislenim.

Demokrati se nisu složili, napomenuvši da američki Ustav daje Kongresu, a ne predsjedniku, ovlast objavljivanja rata. Usvajanje rezolucije, smatraju, uputit će snažnu poruku Trumpu da mora raditi zajedno sa zastupnicima na nacionalnoj sigurnosti.

Bijela kuća usprotivila se rezoluciji. "Ova je rezolucija pogrešna, a njezino usvajanje u Kongresu moglo bi narušiti sposobnost Sjedinjenih Država da zaštite američke državljane koje Iran i dalje ugrožava", kaže se u izjavi Bijele kuće. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene