Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je u nedjelju provođenje istrage o mogućem "ubacivanju" agenata FBI-a u njegovu predizbornu kampanju, na što se žali već nekoliko dana bez konkretnih dokaza.


"Tražim ovdje, a sutra ću to i službeno učiniti, da ministarstvo pravosuđa ispita je li se FBI iz političkih razloga ubacio ili nadzirao Trumpovu kampanju", objavio je na Twitteru, tražeći da se ispita jesu li "takve zahtjeve iznijeli ljudi iz Obamine adminstracije".

Vezani članci Poznati pozivaju na cijepljenje, kasni li kampanja? - 4 HZJZ novim spotovima potiče građane da se cijepe, no jesu li zakasnili? "Antivakseri rade puno bolju kampanju..." Larry Nassar Zbog laganja dvojice FBI agenata timski liječnik osam mjeseci nastavio seksualno uznemiravati gimnastičarke

Američki predsjednik, koji žestoko kritizira istragu posebnog državnog tužitelja Roberta Muellera nazivajući je "lovom na vještice", već nekoliko dana tvrdi, ne pružajući nikakve dokaze, da je njegova kampanja bila "infiltrirana" iz političkih razloga.

Po pisanju New York Timesa, FBI je od informatora doista zatražio da se sastane s dvama članovima Trumpova tima, Carterom Pageom i Georgeom Papadopoulosom, ali je to bilo u okviru istrage o njihovoj možebitnoj povezanosti s Rusijom.

Mnogi demokratski zastupnici optužuju Bijelu kuću i republikance da zapravo žele destabilizirati Muellera koji već godinu dana vodi istragu o eventualnom tajnom dogovoru Moskve i predizbornog stožera Donalda Trumpa ne bi li potonji pobijedio u utrci s Hillary Clinton u studenom 2016.

Adam Schiff, demokratski član obavještajnog odbora Zastupničkog doma ocijenio je u nedjelju da su tvrdnje američkog predsjednika o nekakvom "špijunu" unutar kampanje "besmislica".

"Njegov 'zahtjev' ministarstvu pravosuđa da istražuje stvari za koje zna da nisu istinite zlouporaba je vlasti i skretanje od pravosudnih problema koji se gomilaju", dodao je, oštro reagirajući na predsjednikov tvit.

Mueller je prije godinu dana podignuo optužnice protiv ruskih državljana i tvrtka zbog njihove uloge u kampanji dezinformiranja na društvenim mrežama 2016. koja je trebala povećati Trumpove izglede za pobjedu na izborima. (Hina)