Donald Trump - 3
Donald Trump - 3 Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je Charlesa Kushnera, građevinskog poduzetnika i oca svog zeta Jareda Kushnera, javlja u četvrtak Reuters te podsjeća da predsjednici na odlasku u pravilu koriste pravo na pomilovanje, tradiciju koja seže od doba Abrahama Lincolna.


Donald Trump pomilovao je i svoga bivšeg voditelja kampanje Paula Manaforta i suradnika Rogera Stonea. Manafort je osuđen kao dio posebne istrage o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine. Trump je ranije ublažio kaznu Stoneu, koji je osuđen zbog laganja pod zakletvom.

Pomilovanja su objavljena nakon što je predsjednik Trump stigao u Palm Beach, na Floridi, gdje će provesti Božić i Novu godinu. S njim je u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One bio Jared Kushner, suprug njegove kćeri Ivanke.

Sveukupno je Trump u srijedu pomilovao 26 osoba te smanjio kazne za još troje ljudi. Charles Kushner bio je osuđen na dvije godine zatvora nakon što je 2004. priznao krivicu po 18 točaka optužnice za izbjegavanje poreza, utjecaja na svjedoke i nezakonite donacije.

Uz Manaforta i Stonea, Trump je pomilovao i neke druge istaknute ličnosti obuhvaćene istragom o miješanju Rusije u američke izbore, uključujući i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i bivšeg savjetnika Georgea Papadopoulosa.

Donald Trump Trump pomilovao bivšeg savjetnika za sigurnost, prije tri godine priznao da je lagao tijekom istrage o umiješanosti Rusije u izbore

Donald Trump (Foto: AFP) Lagao je zbog Trumpa, a sada je od njega dobio pomilovanje: Dugogodišnji suradnik američkog predsjednika ipak ne ide u zatvor

Predsjednik na odlasku koristi svoje ustavno pravo te je tijekom posljednjih dana objavio više pomilovanja, a očekuje se da će ih još biti do kraja mandata 20. siječnja. Bivši predsjednik Bill Clinton je posljednji dan svog mandata pomilovao 140 ljudi, uključujući i svog brata Rogera Clintona.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju