Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednička zapovijed

Trump proglasio novu naredbu: "Sve zgrade moraju izgledati prekrasno, po mogućnosti grčki ili rimski, da inspiriraju duh čovjeka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump, predsjednik na odlasku, donio je naredbu da se sve nove federalne zgrade moraju graditi tako da budu prelijepe, a predlaže da se grade grčkim ili rimskim stilom.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je zapovijed da se buduće federalne zgrade diljem zemlje moraju graditi tako da budu "prekrasne", i po mogućnosti izgrađene u grčkom, rimskom ili nekom sličnom stilu, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Donald Trump u Nashui Trump i Haley Republikanci na protivničkim stranama: Prozivke u kampanjama, predviđaju se rezultati Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere IVICA PULJIĆ IZ SAD-A Analiza unutarstranačkih izbora u SAD-u: Borba za kandidaturu i može li Nikki Haley ugroziti agresivnog Donalda Trumpa?

U izvršnoj naredbi navodi se kako previše federalnih zgrada ocrtava "brutalistički" dizajn posljednjega stojeća. Navodi se kako nove zgrade moraju izgledati "više kao voljena Bijela kuća". Iako su konzervativci pozdravili ovakvu odluku, mnogi nisu zadovoljni. Američki Institut za arhitekturu iznimno se protivi novoj naredbi.

Naredbom se osniva i povjerenstvo koje bi savjetovalo budućeg predsjednika o budućim federalnim zgradama. "Nove federalne zgrade trebale bi podizati i proljepšati javne prostore, inspirirati duh čovjeka, veličati SAD, zahtjevati poštovanje od naroda te, kako i priliči, poštivati arhitekturno naslijeđe pojedine regije", stoji u naredbi.

Podsjetimo, Trumpu je ostalo još samo nekoliko tjedana do kraja mandata nakon poraza na izborima od Joea Bidena. U naredbi stoji i kako su dosadašnje građevine bile mješavina klasičnog i modernog dizajna. "Čast iznimkama, ali vlada je uglavnom prestala graditi prelijepe građevine", nastavlja se.

Kritičari ističu kako bi svaka zajednica trebala imati pravo da odgovorno sama odluči o tome kakva arhitektura im se najbolje uklapa u grad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene