Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp

Donald Trump, predsjednik na odlasku, donio je naredbu da se sve nove federalne zgrade moraju graditi tako da budu prelijepe, a predlaže da se grade grčkim ili rimskim stilom.


Američki predsjednik Donald Trump objavio je zapovijed da se buduće federalne zgrade diljem zemlje moraju graditi tako da budu "prekrasne", i po mogućnosti izgrađene u grčkom, rimskom ili nekom sličnom stilu, prenosi BBC.

Vezani članci Donald Trump - 2 Procurila snimka kako Trump prijeti dužnosniku Georgije da promijeni rezultat izbora: "Nema ništa lošega ako kažete da ste se preračunali" Donald Trump SAD: ministarstvo pravosuđa nije pronašlo dokaze o ozbiljnoj izbornoj prijevari

U izvršnoj naredbi navodi se kako previše federalnih zgrada ocrtava "brutalistički" dizajn posljednjega stojeća. Navodi se kako nove zgrade moraju izgledati "više kao voljena Bijela kuća". Iako su konzervativci pozdravili ovakvu odluku, mnogi nisu zadovoljni. Američki Institut za arhitekturu iznimno se protivi novoj naredbi.

Naredbom se osniva i povjerenstvo koje bi savjetovalo budućeg predsjednika o budućim federalnim zgradama. "Nove federalne zgrade trebale bi podizati i proljepšati javne prostore, inspirirati duh čovjeka, veličati SAD, zahtjevati poštovanje od naroda te, kako i priliči, poštivati arhitekturno naslijeđe pojedine regije", stoji u naredbi.

Podsjetimo, Trumpu je ostalo još samo nekoliko tjedana do kraja mandata nakon poraza na izborima od Joea Bidena. U naredbi stoji i kako su dosadašnje građevine bile mješavina klasičnog i modernog dizajna. "Čast iznimkama, ali vlada je uglavnom prestala graditi prelijepe građevine", nastavlja se.

Kritičari ističu kako bi svaka zajednica trebala imati pravo da odgovorno sama odluči o tome kakva arhitektura im se najbolje uklapa u grad.